Ελληνικό «ατύχημα» φοβούνται οι επενδυτές

Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα «ελληνικό ατύχημα» καθώς η β' αξιολόγηση δεν έχει ακόμα κλείσει και είναι άγνωστο ακόμα εάν η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές.

Το γεγονός αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και του κόστους ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμών (CDS). Ήδη η απόδοση του διετούς ομολόγου έχει υπερβεί το 10% ενώ του 10ετούς κινείται πολύ κοντά στο 8%.

Ο βασικός προβληματισμός των επενδυτών, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Reuters, έγκειται στο ότι αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα θα χάσει τη δόση που χρειάζεται για να αποπληρώσει περι τα 8 δισ. χρέους που οφείλει στην ΕΚΤ και επιπλέον 2 δισ. που πρέπει να καταβάλλει τον ίδιο μήνα.

«Υπάρχει μία ανησυχία, για τον αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της» τονίζει ο Λουτζ Ροεμάγιερ διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest, που κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 3 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι θα τα πάρει τα λεφτά του. «Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» προσθέτει. «Είναι άλλο να έχει να αντιμετωπίσεις την κριτική ότι θα δώσεις ξανά χρήματα στην Ελλάδα, αλλά θεωρών ότι είναι ακόμα χειρότερο το να χρειαστείς να μεταφέρεις στον κόσμο ότι η ΕΚΤ είχε ζημιές απ' αυτή την ιστορία», καταλήγει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας eMaxx στο ομόλογο που είχε πουλήσει η Ελλάδα το 2014 στη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εκτός του LBB-Invest έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων οι Carmignac Gestion, Loomis, Sayles & Company, Putnam Investment Management και η PIMCO.

Η τιμή του ομολόγου έχει υποχωρήσει στα 95 σεντς του ευρώ, κάτι ασύνηθες για ένα χρεόγραφο που είναι τόσο κοντά στη λήξη του και το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα διαπραγματεύονταν και λίγο πάνω απ' την ονομαστική του αξία. Σύμφωνα με τους traders το γεγονός αυτό δείχνει μία πιθανότητα 6% στάσης πληρωμών στο συγκεκριμένο ομόλογο.

Παράλληλα η πορεία των συμβολαίων των CDS δείχνουν ότι οι επενδυτές φοβούνται πιθανότητα 50% μίας στάσης πληρωμών από τη χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απ' τη στιγμή που θα ανοίξει ο προεκλογικός κύκλος στις χώρες της ΕΕ θα έχει πολλές προκλήσεις. Κάπως έτσι θεωρών πως οι αρχές Μαρτίου θα ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα για μία συμφωνία», λέει ο οικονομολόγος της Societe Generale Ιβάν Μαμαλέτ. «Με δεδομένο αυτό, οι προγραμματισμένες αποπληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο, φοβάμαι ότι θα είναι μία δύσκολη υπόθεση», συμπληρώνει.

Απ' την πλευρά της η UBS σε έκθεση της προς τους πελάτες σημείωνε πως «στην περίπτωση που ο Σόιμπλε αναγκαστεί να επιστρέψει στην Bundestag για μία νέα ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, τότε αυτό θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα