Ελληνική Τράπεζα: Σχηματίζει εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η επενδυτική τράπεζα Alantra ενήργησε ως σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας στη δημιουργία της πρώτης εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο ύψους 2,4δις ευρώ.

Η πλατφόρμα διαχείρισης θα δημιουργηθεί ως κοινοπραξία μεταξύ της Τράπεζας, η οποία θα κατέχει το 49% των

μετοχών, και της APS, η οποία θα κατέχει το υπόλοιπο 51%. Η APS Holding είναι μια εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης χρέους που καλύπτει 11 χώρες στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και επελέγη μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικών προσφορών.

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι «η συμφωνία είναι μέγιστης στρατηγικής σημασίας για την Τράπεζα και εμπίπτει στη στρατηγική του Ομίλου για αναδιοργάνωση και ανασύσταση του επιχειρηματικού του μοντέλου. Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων οικονομικών ανοιγμάτων και η ανάπτυξη νέων δανείων, η οποία θα συμβάλλει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της Τράπεζας και των εσόδων της μέσω λοιπών τραπεζικών δραστηριοτήτων».

Δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εξυπηρέτησης δανείων στην κυπριακή αγορά, η Τράπεζα θα μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με ταχύτερους ρυθμούς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναπτύσσοντας, επεκτείνοντας και βελτιώνοντας την ανάκτησή τους μέσω της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης την οποία κατέχει η APS. Επιπρόσθετα, θα μπορέσει η Τράπεζα να κατανείμει τους πόρους της στη διαχείριση και ανάπτυξη της απόδοσης του χαρτοφυλακίου δανείων της, χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα ρευστότητα για το καλό της αγοράς, αλλά και για τη συνέχιση της πορείας της ψηφιακής μετατροπής της, τη βελτιστοποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης και της προσαρμογής στο επεκτεινόμενο πλαίσιο συμμόρφωσης.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα νέο βήμα στην καθιέρωση της Alantra ως ηγετικό και πρωτοπόρο σύμβουλο στον τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Νότια Ευρώπη. Με βάση τη μοναδική της εμπειρία που προέρχεται από την ισπανική αγορά, όπου υπήρξε ο βασικός σύμβουλος στη διαδικασία εξυγίανσης του ενεργητικού του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, και έχοντας υλοποιήσει ιδιαίτερα καινοτόμες συναλλαγές στον τομέα αυτό – όπως για παράδειγμα την πώληση της Catalunya Banc στη BBVA έναντι 1,2 δις. ευρώ με παράλληλη αξιοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,5 δις. ευρώ – στον τομέα ακίνητης περιουσίας (real estate) – όπως η πώληση της πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων Neinor έναντι 930 εκατ. ευρώ – και στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων – με πωλήσεις χαρτοφυλακίων οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 19 δις. ευρώ κατά την τελευταία διετία, η Alantra σήμερα σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμφερείς συναλλαγές σε όλη τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενεργώντας κατά κύριο λόγο ως σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα