Κλείδωσαν περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο - Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ

Του Αργύρη Παπαστάθη

Επιβεβαιώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, μνημονεύει την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου

Ωρες πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση στην οποία επιβεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας.

Οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων τη δέσμευση της κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων

από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από το 2020.

Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει:

"On the consolidation side, the package consists of a pension reform delivering net savings of 1% of GDP in 2019, followed by a reduction of the personal income tax credit to broaden the tax base in 2020".

«Στο πεδίο της προσαρμογής, το πακέτο αποτελείται από μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ το 2019 η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση του αφορολόγητου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020»

Παράλληλα με τις περικοπές μνημονεύεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός «επεκτατικού» δημοσιονομικά πακέτου μέτρων (τα λεγόμενα αντίμετρα) υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Έκθεσης εκτιμάται ότι έως το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1,9% φέτος, το 2,3% το 2019 και το 2020 και το 1,8% το 2022.

Τι προαναγγέλλει για ΕΝΦΙΑ

Μεταξύ άλλων η Έκθεση Συμμόρφωσης προαναγγέλλει ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ίδιο σημείο συναντάται κατά τις πληροφορίες και στο σχέδιο των κειμένων για την μεταμνημονιακή εποπτεία (με έτος αναφοράς-εφαρμογής το 2020) και ισοδυναμεί με νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Το γεγονός αυτό συνδέεται με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβραδύνει τις αυξήσεις στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι Θεσμοί επιμένουν σε περαιτέρω προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες η οποία ενδέχεται από το 2020 να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές.

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress test και κατόρθωσαν να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs), αυτά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πάντως ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν.

Ειδικότερα η Κομισιόν τονίζει ότι στα τέλη Μαρτίου του 2018, τα NPEs μειώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017, αλλά εξακολουθούν να είναι στο πολύ υψηλό επίπεδο 92,4 δισ. ευρώ ή 48,5% του συνόλου των ανοιγμάτων, εξαιρουμένων των ανοιγμάτων εκτός ισολογισμού και συνεπώς σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017 (94,4 δισ. ευρώ ή 48,6%).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη πώληση κόκκινων δανείων ύψους 1,961 δισ ευρώ.

Αναλυτικά η έκθεση:

Keywords
Τυχαία Θέματα