ΕΚΤ: Προειδοποιεί για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρωζώνη

Δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση στο θέμα των τοξικών δανείων οι ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην κατεύθυνση της βελτίωσης της κεφαλαιακής τους θέσης.

Αυτό επισημαίνει ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφερόμενος για το θέμα στο Reuters και προσθέτει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να συσσωρεύουν επισφαλή δάνεια, καθώς παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανεξόφλητων οφειλών και αρκετοί δανειολήπτες κηρύσσουν στάση πληρωμών, παρά την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ενρία χαρακτήρισε φιλόδοξα τα σχέδια του τραπεζικού κλάδου για τη μείωση του όγκου μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που κληρονόμησαν από την προηγούμενη ύφεση. Ειδικά στις χώρες του Νότου, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, ο όγκος μη-εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών(ΕΒΑ), τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στο 9,45% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των ιταλικών τραπεζών, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα στο 43,4% -το υψηλότερο στην Ευρωζώνη- και στην Πορτογαλία το 12%.

O επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τις προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν το νέο «κύμα» καθυστερούμενων δανείων και στάσεων πληρωμών από δανειολήπτες. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, έχοντας αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και αυξάνοντας το όριο κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες ως «μαξιλάρι».

Από την πλευρά τους,οι τράπεζες εκφράζουν παράπονα για την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που ασκεί η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κερδοφορία των τραπεζών, συμπληρώνοντας όμως ότι έως τώρα είναι ουδύτερος ο αντίκτυπος στα τραπεζικά κέρδη από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων(στο -0,4%).

Keywords
Τυχαία Θέματα