ΕΚΤ: Κατέβασε «ταχύτητα» στις αγορές ομολόγων μέσω QE

Στα 2,7 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 7,8 δισεκ. το ακριβώς προηγούμενο επταήμερο.

Η ΕΚΤ κατεβάζει πλέον ταχύτητα καθώς οδεύει προς τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται πλέον σε 2,04 τρισεκ. ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε κατά την τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ,

οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο 2018, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Σε ό,τι αφορά στα εταιρικά ομόλογα, οι εβδομαδιαίες καθαρές αγορές παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο (οι πληρωμές ξεπέρασαν τις αγορές), κατά σε 385 εκατ. ευρώ (έναντι αύξησης 489 εκατ. ευρώ), με το χαρτοφυλάκιο να φθάνει τα 165,2 δισεκ. ευρώ.

Οι συνολικές αγορές τραπεζικών χρεογράφων συρρικνώθηκαν, επίσης, κατά 94 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, έναντι μείωσης 128 εκατ. το προηγούμενο επταήμερο, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε περίπου 27,8 δισεκ. ευρώ.

Τέλος, το χαρτοφυλάκιο λοιπών καλυμμένων ομολόγων αυξήθηκε κατά 320 εκατ. ευρώ (έναντι αύξησης 464 εκατ. ευρώ), με το χαρτοφυλάκιο να φθάνει πλέον τα 257 δισεκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα