ΕΚΤ: Η πτώση του πετρελαίου μπορεί να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη και ο συνολικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος, επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν από περίπου τα 110 δολάρια το βαρέλι που

ήταν στα μέσα του 2014 στα 50 δολάρια το βαρέλι που είναι σήμερα, πολλοί ανέμεναν πως θα δοθεί μια ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από την αύξηση της κατανάλωσης, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δαπανούν λιγότερα για καύσιμα, δημιουργώντας ένα κέρδος στο εισόδημά τους.

Αλλά τα θετικά μέχρι στιγμής είναι πολύ λιγότερα ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες που είναι εξαγωγείς πετρελαίου έχει σοβαρές συνέπειες, που συνοδεύονται από αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, αναφέρει η ΕΚΤ.

«Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου, τα οφέλη από την κατανάλωση του πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές ήταν μικρότερη από ό, τι αρχικά αναμενόταν και αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την απότομη πτώση των επενδύσεων στην ενέργεια» πρόσθεσε.

«Αν υποθέσουμε ότι, για παράδειγμα, το 60% της πτώσης των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 ήταν προσανατολισμένη στην προσφορά και το υπόλοιπο με γνώμονα τη ζήτηση, τα μοντέλα δείχνουν ότι η συνδυασμένη επίδραση των δύο αυτών σοκ για την παγκόσμια δραστηριότητα θα είναι κοντά στο μηδέν, ή ακόμα και ελαφρώς αρνητική» συμπληρώνει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα