ΕΚΤ: Γιατί μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να... χρεοκοπήσει

Σήμερα η ΕΚΤ δημοσιοποίησε ένα report υπό τον τίτλο «Οι κανόνες που ισχύουν για τη διανομή κερδών ή ζημιών από μία κεντρική τράπεζα».

Απόλυτα «στεγνά» το report εξηγεί πώς μία κεντρική τράπεζα μετρά τα κέρδη και τις ζημίες και πως αυτά τα κέρδη ή οι ζημίες διανέμονται στους μετόχους της, κατά κύριο λόγο στο κράτος στο οποίο «ανήκει».

Αυτό το report είναι, όμως, χρήσιμο (σ.σ.: προς ανάγνωση) για ορισμένα συγκεκριμένα θέματα τα

οποία θέτει. Καθώς η ΕΚΤ εφαρμόζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, εγείρονται ερωτηματικά για το τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει ζημία από αυτήν τη δραστηριότητά της.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι είναι αναγκαίο μία κεντρική τράπεζα να «βγάζει» χρήματα, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύει κάτι αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της. Αν και σημειώνει ότι είναι το να είναι μία κεντρική τράπεζα κερδοφόρα ενισχύει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζεται ότι ακόμη και όταν είναι ζημιογόνα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής της ή χρεοκοπίας της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι κεντρικές τράπεζες είναι προστατευμένες από τη χρεοκοπία χάρη στην ικανότητά τους να τυπώνουν χρήμα και ως εκ τούτου μπορούν να είναι και ζημιογόνες».

Άλλωστε οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ξεμείνουν από χρήματα, καθώς αυτές τα τυπώνουν. Και ως γνωστόν δεν μπορείς να ξεμείνεις από ένα «προϊόν» όταν εσύ είσαι ο παραγωγός του.

Τελικά αυτό το report είναι πολύ καλό ως απάντηση όποτε κάποιος προειδοποιεί ότι μία κεντρική τράπεζα με τις πράξεις κινδυνεύει να χάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα