ΕΚΤ: Ελέγχει τις τράπεζες για τη συμμόρφωσή τους με τo IFRS9

«Καμπανάκι» στις τράπεζες κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κερδοφορία του 2017, προειδοποιώντας ότι διεξάγει ελέγχους ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν εκμεταλλεύονται τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9 για να μειώσουν τις ζημιές τους από τις απομειώσεις δανείων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η ΕΚΤ

έστειλε επιστολή με τις συγκεκριμένες ανησυχίες στις τράπεζες που έχει υπό την επίβλεψή της, αλλά και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Υπό το μεταβατικό καθεστώς των λογιστικών προτύπων, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να «μοιράσουν» τις ζημιές από τα δάνεια σε μια περίοδο πέντε ετών αλλά και να εγγράψουν τις ζημιές μόνο στα κεφάλαια της τράπεζας κι όχι στην κερδοφορία της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κεντρική τράπεζα έχει ζητήσει από τους ελεγκτές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα, κατά την αξιολόγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017.

Η εφημερίδα μεταδίδει επίσης πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ισολογισμών τους για το 2017 καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν εφαρμόσει σωστά τη νέα νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα