Εκλογικά κέρδη, ζημιές και η αντίστροφη μέτρηση

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι ψηφοφόροι αποκήρυξαν την εφαρμοζόμενη πολιτική. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες είτε αδιαφόρησαν είτε αμφισβήτησαν τις επιλογές των ευρωπαϊκών ηγεσιών, ενισχύοντας κατά βάση την ακροδεξιά αλλά εκπέμποντας και ένα μήνυμα αμφισβήτησης για το πώς προχωράει η Ευρώπη.
Στη χώρα μας, τα κυβερνητικά κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σημείωσαν σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν κερδίσει στις τελευταίες

εθνικές εκλογές. Η προσπάθεια των εκπροσώπων τους να στρέψουν τη συζήτηση, από τη δική τους ήττα, στο πόσο σημαντική ήταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει τα δεδομένα.
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες στην πλειονότητά τους είναι απογοητευμένοι από την πορεία των πραγμάτων, δεν έχουν καθόλου πειστεί από τους “επικοινωνιακούς χειρισμούς” με τα success stories και αποδοκίμασαν... με μέτρο όμως, τους τα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται. Είναι ενδεικτικό ότι και η ΔΗΜΑΡ, που είχε συμμετάσχει αρχικά στην κυβέρνηση συνεργασίας για να αποχωρήσει στη συνέχεια πλήρωσε ακριβό τίμημα.

Τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος από τη μάχη, με ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ καταγράφει στο ενεργητικό του το ότι για πρώτη φορά έφερε στην πρώτη θέση ένα κόμμα της αριστεράς. Σημαντική στρατηγική νίκη είναι επίσης και η επικράτηση στην περιφέρεια Αττικής.

Το αποτέλεσμα δεν δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση τα μέσα να επιβάλλει “εδώ και τώρα” πολιτικές εξελίξεις, ίσως μάλιστα να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τον πήχη που το ίδιο το κόμμα είχε θέσει. Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, φαίνεται να αρχίζει.

Η πρωτιά στις ευρωεκλογές δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφομοιώνει τα ποσοστά του μεγάλου κόμματος και διεκδικεί την εξουσία, με αποδοχή από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Το ζήτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη παράταξη θα καταφέρει να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό και πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και τις αναγκαίες συμμαχίες και συνεννοήσεις με άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις που θα τον φέρουν στην εξουσία.

Οι κυβερνητικές απώλειες

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ίσως διότι οι αρχικές προβλέψεις του έδιναν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιρροή του κόμματος συρρικνώνεται διαρκώς, καθώς πληρώνει το τίμημα για την άσκηση εξουσίας τα τελευταία χρόνια αλλά και για την ταύτισή του με την Ν.Δ.
Το ερώτημα είναι εάν η αλλοτινή “προοδευτική παράταξη” θα μείνει προσκολλημένη στο συντηρητικό χώρο χάριν της συμμετοχής στην εξουσία ή, αντίθετα, θα αφουγκραστεί το πραγματικό μήνυμα της φθοράς και θα επιχειρήσει να ξανασυναντηθεί με το προοδευτικό της παρελθόν.
Η Ν.Δ. βρίσκεται σε σταθερά φθίνουσα πορεία και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια σοβαρή αμφισβήτηση για τη δυνατότητά της να επικαλείται το success story και να ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία θα φέρει εις πέρας το κρίσιμο εγχείρημα της διαπραγμάτευσης για το χρέος ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και να προωθήσει τις από καιρού σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Τα περιθώρια ελιγμών της είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα.

Η τοξική ΧΑ

Το γεγονός ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ενίσχυσε τα ποσοστά του πρέπει να προβληματίσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες οφείλουν να απαντήσουν στην απόγνωση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων που κρύβει -ανάμεσα σε πολλά άλλα- η εξέλιξη αυτή. Η ΧΑ κέρδισε έδαφος παρά το αποκρουστικό της πρόσωπο το οποίο ήρθε στην επιφάνεια και τούτο πρέπει να προβληματίσει ευρύτερα την ελληνική κοινωνία, καθώς αναδεικνύει την υψηλή πολιτική και κοινωνική τοξικότητα που καταγράφεται πλέον στη χώρα.

Οι ευρωσκεπτικιστές

Στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφηκε άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, γεγονός που αντανακλά τη βαθιά απογοήτευση των πολιτών από τις συντηρητικές πολιτικές που υπομένουν αλλά και την αποξένωσή τους από μια “Ενωμένη Ευρώπη” η οποία οικοδομείται χωρίς τη δική τους συμμετοχή, με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η αντίδραση όμως εκφράστηκε, δυστυχώς, με άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, οι οποίες εκφέρουν έναν τυφλό ευρω-διαλυτικό και ξενοφοβικό λόγο.
Η εξέλιξη αυτή δεν ευνοεί την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών -η οποία θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας- αλλά μπορεί να αναγκάσει, έστω και για τους λάθος λόγους, τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εξουσίας να αναθεωρήσουν την πορεία που ακολουθούν.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα