Εκλογές στην Ουγγαρία: Καθαρή νίκη και τρίτη θητεία για τον Όρμπαν

Το Φίντες κατήγαγε -όπως αναμενόταν- καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφαλίζει νέα θητεία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 48,9% με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δημοσιοποιήσει

μέχρι στιγμής η εθνική εκλογική επιτροπή. Τα ποσοστό του είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα πριν από τέσσερα χρόνια και θα επιτρέψει στον Όρμπαν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή, όπως και το 2010 και το 2014.

Το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας μόλις το 26% των ψήφων, αποτέλεσμα το οποίο εξώθησε τον Γκάμπορ Βόνα, τον ηγέτη του Γιόμπικ, να υποβάλει την παραίτησή του.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα βλέπει το δικό του ποσοστό να περιορίζεται στο 12,4%. Το προεδρείο του επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Γκιούλα Μόλναρ.

Το κόμμα των πρασίνων (LMP) συγκεντρώνει το 6,9% των ψήφων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η συμμαχία Φίντες-KDNP αναμένεται ότι θα καταλάβει 133 ως 134 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο, επί συνόλου 199, το Γιόμπικ 26 και οι Σοσιαλιστές 20.

Η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ (69,26%, +7%) με ορισμένα εκλογικά τμήματα να παραμένουν ανοικτά τρεις ώρες μετά το πέρας του τυπικού χρονοδιαγράμματος της ψηφοφορίας, κάτι που δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση πως μπορεί να σημειωνόταν μια θεαματική ανατροπή.

Τη νίκη Όρμπαν πανηγύρισε μέσω Twitter η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας:«Μεγάλη και καθαρή νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία: η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η Ε.Ε απορρίφθηκαν εκ νέου», έγραψε.

Ο Όρμπαν από το 2010 ασκεί την εξουσία περιορίζοντας ελευθερίες εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος» και συγκεντρώνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά κρίσιμων τομέων, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αυτόκλητος υπερασπιστής της «χριστιανικής Ευρώπης», ο Όρμπαν επιδόθηκε σε ακόμη εντονότερη ξενοφοβική ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία, καταφερόμενος κατά του Τζορτζ Σόρος, του Αμερικανού επενδυτή, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα