Εκλογές στην Κύπρο: Με τον αέρα του φαβορί ο Νίκος Αναστασιάδης


Με βασικό αντίπαλο του τον «κανένα» διεκδικεί την επανεκλογή του στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν πρώτο μεταξύ των 9 υποψηφίων, αλλά ως δεύτερος καταλληλότερος για Πρόεδρος επιλέγεται ο «κανένας».

Αν και η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη,

στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Μεγαλόνησο, που διεξάγεται αύριο θεωρείται βέβαιη, ακόμα και από τους αντιπάλους του, στον δεύτερο γύρο ουδείς μπορεί να προβλέψει τον υποψήφιο που θα εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, για τα επόμενα 5 χρόνια.

Επιφυλάξεις υπάρχουν και για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν ήταν πάντα ακριβείς Πολλοί υπενθυμίζουν ότι το 2008 όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως φαβορί τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τελικώς δεν κατάφερε να περάσει καν στον δεύτερο γύρο, μένοντας πίσω από τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Δημήτρη Χριστόφια που τελικώς εξελέγη. Το 1993 επίσης, ο Γιώργος Βασιλείου, έχοντας εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο το 44,15% έναντι του Γλαύκου Κληρίδη που είχε μόλις 36,74%, είχε θεωρήσει πως η επανεκλογή του ήταν τόσο σίγουρη, για να δηλώσει πως αν ο ίδιος ήταν στη θέση του Κληρίδη θα αποσυρόταν. Ωστόσο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου δεν ήταν αυτό που ανέμενε, καθώς ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος με 50,3% αφήνοντας τον Γιώργο Βασιλείου στο 49,7%.
Αυτά τα «μαθήματα» της κάλπης, φαίνεται να τα έχει μελετήσει το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία. Το ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Κύπριο Πρόεδρο τη δεύτερη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, δεν το ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια οι δημοσκοπήσεις.

Η μάχη της δεύτερης θέσης

Με τις δημοσκοπήσεις να θεωρούν δεδομένη τη πρώτη θέση για τον Νίκο Αναστασιάδη, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στον υποψήφιο που θα πάρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Για μήνες, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, έδειχνε πως δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, καθώς το ΑΚΕΛ καθυστέρησε να βρει υποψήφιο, μέχρι να καταλήξει στην επιλογή του 2013, τον Σταύρο Μαλά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σταύρος Μαλάς κατάφερε να προσπεράσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κλείδωσε τη δεύτερη θέση. Η διαφορά Μαλά – Παπαδόπουλου βρίσκεται εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων και αυτός είναι ο λόγος που τα επιτελεία των δύο υποψηφίων την τελευταία εβδομάδα βρίσκονταν σε συνεχή αντιπαράθεση προσπαθώντας να επιτύχουν περαιτέρω συσπείρωση των οπαδών των κομμάτων που τους υποστηρίζουν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζεται από τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) του οποίου υπήρξε πρόεδρος ως το 2013. Ο Σταύρος Μαλάς, δηλώνει ανεξάρτητος αφού δεν είναι μέλος του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), αλλά το μόνο στήριγμα του σε επίπεδο κομμάτων είναι το αριστερό ΑΚΕΛ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), στηρίζεται επίσης από την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη, τους Οικολόγους και άλλες πολιτικές κινήσεις που τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό.

Ποιος θα είναι τέταρτος;

Πέραν της μάχης Μαλά – Παπαδόπουλου για τη δεύτερη θέση, γίνεται και ακόμα μία μάχη για τη τέταρτη θέση, η οποία βεβαίως δεν οδηγεί στη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στη συμμετοχή στη κυβέρνηση με κάποια υπουργεία και κρατικές θέσεις.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου Γιώργος Λιλλήκας αντιμετωπίζει δυσκολίες να πείσει ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, την «Συμμαχία Πολιτών», την οποία ίδρυσε μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2013. Τότε ο Γ. Λιλλήκας είχε εξασφαλίσει ποσοστό περίπου 25%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται μεταξύ 2-5%. Την ίδια ώρα ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), παρουσιάζεται με δυναμική που του δίνει ελπίδες να ξεπεράσει τον Γιώργο Λιλλήκα και να αναδειχθεί τέταρτος στη κατάταξη. Οι υποψήφιοι που θα βρεθούν εκτός δεύτερου γύρου είναι και οι ρυθμιστές της τελικής εκλογικής μάχης την ερχόμενη Κυριακή. Στη πραγματικότητα τα κόμματα που τους υποστηρίζουν θα μπουν σε ένα παζάρι με τους δύο διεκδικητές ώστε να τους στηρίξουν. Αυτό το παζάρι περιλαμβάνει υπουργικούς θώκους, διορισμούς σε θέσεις επιτρόπων, την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα και την θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δικαιολόγηση αυτού του πάρε – δώσε περιλαμβάνει και μια πολιτική συμφωνία σε θέματα όπως το Κυπριακό και η οικονομία. Είναι λοιπόν προφανές πως οι σημερινοί αντίπαλοι, ενδεχομένως να είναι σύμμαχοι σε μια εβδομάδα.

Συμπέθεροι, οι μαμάδες και χρυσαυγίτες

Η προεκλογική μάχη που διήρκεσε πολλούς μήνες, δεν περιορίστηκε στην αντιπαράθεση θέσεων, οι οποίες λίγο – πολύ ήταν γνωστές και παρέμειναν αμετάβλητες. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικρίθηκε μεταξύ άλλων για την μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, από τους συμπεθέρους του λίγο πριν επιβληθεί το κούρεμα καταθέσεων. Δεν απέφυγε και τις «μπηχτές» για τις κόρες του και την κοσμική ζωή τους, αλλά και για τη δραστηριότητα του δικηγορικού του γραφείου, το οποίο εξυπηρετεί ως πελάτες αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες.
Η κριτική, επί προσωπικού, για τον Νικόλα Παπαδόπουλο είχε να κάνει κυρίως με τον πατέρα του, Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την διευκόλυνση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη Σερβία, να μεταφέρει στη Κύπρο πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιρειών που είχε δημιουργήσει το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος». Οι Σέρβοι υποστηρίζουν πως τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν. Επίσης η οικονομική επιφάνεια του Νικόλα Παπαδόπουλου, ήταν ένα θέμα το οποίο σχολίασε εμμέσως ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας για «τα λεφτά της μαμάς», φωτογραφίζοντας την Φωτεινή Παπαδοπούλου.
Ο Σταύρος Μαλάς, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την απουσία του από την ενεργό πολιτική ζωή την πενταετία 2013 – 2018. Μάλιστα δεν έμεινε άνευ σχολιασμού το γεγονός ότι δεν υπήρξε η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα αρχικώς είχε προκρίνει την υποψηφιότητα του μεγαλοεπιχειρηματία Μάικ Σπανού. Επίσης στον κ. Μαλά «χρεώθηκε» και η συμμετοχή του στη κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας λόγω των κακών χειρισμών της.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, έπρεπε συνεχώς να απαντάει στις κατηγορίες για ασυνέπεια, λόγω της πολυδαίδαλης πολιτικής διαδρομής του και της αλλαγής θέσεων σε ότι αφορά στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Λιλλήκας υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Γ. Βασιλείου, και στη συνέχεια βουλευτής του ΑΚΕΛ, από το οποίο αποχώρησε αφού ταυτίστηκε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση του. Στις εκλογές του 2013 είχε επιτύχει τη στήριξη του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ με την υπόσχεση ότι δεν θα δημιουργήσει δικό του κόμμα. Ωστόσο δεν τήρησε τη δέσμευση του και μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2013 ίδρυσε τη «Συμμαχία Πολιτών».
Ο Χρίστος Χρίστου, που είναι Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), αν και προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το παρελθόν του, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι επισκέφθηκε την Αθήνα και παρουσιάστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία τον προσφώνησαν ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Η. Κασιδιάρης και ο Γ. Λαγός. Ο Χρίστου ήταν μέλος της προσωπικής φρουράς του Νίκου Μιχαλολιάκου και στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
νίκος αναστασιάδης, εκλογες, κυπρος, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τελευταίες δημοσκοπήσεις, χρυση αυγη, κουρεμα καταθεσεων, δημοσκοπηση, ακελ, δηκο, εδεκ, συμμετοχή, ελαμ, αθηνα, κουρεμα, μιχαλολιάκος, κασιδιαρης, protothema, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμος αναστασιαδης, αλλαγη ωρας 2013, μιχαλολιάκος, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κομματα, αυγη, θεμα, κυπρου, οικονομια, ωρα, αισιοδοξια, ακελ, αλληλεγγυη, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γλαυκος, δευτερο, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εδεκ, ευρω, ελαμ, εβδομαδα, επρεπε, ζωη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, λαγος, λεφτα, μηνες, νικη, νικο, παντα, παζαρι, ρυθμιστες, σερβια, σιγουρη, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, χριστος, δωσε, κορες, κυριακη, ο χριστος, protothema, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα