Εκλογές στην Ιαπωνία: Μεγάλη νίκη του Άμπε δίνουν τα exit polls

Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Άμπε φέρεται να εξασφαλίζει μεγάλη νίκη, σύμφωνα με τα exit polls ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) αναμένεται να καταλάβει 311 έδρες, διατηρώντας τα δύο τρίτα από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, έδειξε exit poll του τηλεοπτικού δικτύου TBS.

Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα δίνουν στον συνασπισμό του εθνικιστή πρωθυπουργού λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.

Μια καθαρή νίκη θα στείλει τον Άμπε πιο άνετα σε μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (LDP), καθιστώντας τον επίσης τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας. Ο ΄Αμπε ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2012, υποσχόμενος την ενίσχυση της άμυνας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Παράλληλα, θα δώσει ώθηση στον Άμπε να αναθεωρήσει το σύνταγμα που απέκλεισε τον πόλεμο, οριοθετώντας τη θέση του στρατού, και παράλληλα να διατηρήσει τα λεγόμενα "Abenomics", την οικονομική πολιτική που εστιάζει στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 9 του Συντάγματος, απαγορεύει τη διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, οι ιαπωνικές κυβερνήσεις επιτρέπουν την ύπαρξη στρατού, αλλά καθαρά για λόγους αυτοάμυνας.

Ο μικρότερος εταίρος του LDP, το Komeito, διατηρί επιφυλάξεις όσον αφορά την αλλαγή του συντάγματος, αλλά τα μέσα ενημέρωσης έχουν προβλέψει ότι το LPD και τα υποστηρικτικά κόμματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για μια ισχυρή κυβέρνηση.

Μια αδύναμη επικράτηση του LDP θα μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει σε αντικατάσταση του Άμπε όταν τελειώσει η θητεία του ως επικεφαλής κόμματος, ενώ θα προκαλούσε σύννεφα στις προοπτικές για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο 63χρονος Άμπε έχει ήδη οδηγήσει το LDP σε τέσσερις νίκες από τη στιγμή που πήρε το τιμόνι του κόμματος.

Αυτή τη φορά, ο Αμπέ δήλωσε ότι χρειάζεται μια νέα εντολή για την την αντιμετώπιση μιας "εθνικής κρίσης" λόγω της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας λαλά και ενός πληθυσμό που που γερνά επικίνδυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα