Εκκαθάριση ΧΑ: Δίχως επαρκή ενημέρωση η αλλαγή του margin στα παράγωγα

Aιφνιδιαστικά και δίχως επαρκή ενημέρωση η εκκαθάριση του χρηματιστηρίου άλλαξε χθες τα ποσά των περιθωρίων ασφάλισης (margin). To Xρηματιστήριο αργά χθες το απόγευμα προχώρησε στις αλλαγές με συνέπεια σήμερα το πρωί οι πελάτες να βρεθούν εκτεθειμένοι με πιστωτικά.

Για παράδειγμα, ένας πελάτης με 100 συμβόλαια βρέθηκε να είναι πιστωτικός με 7000 ευρώ. Η δε αύξηση σε μερικές μετοχές είναι τεράστια γι αυτό και χρειάζεται επαρκής ενημέρωση.

Η δε ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του χρηματιστηρίου, αλλά σε μια υποενότητα, με συνέπεια κανείς

να μην γνωρίζει τι θα συμβεί.

Μια τέτοιου είδους ανακοίνωση εξαιτίας της σοβαρότητας της χρειάζεται να είναι εμφανής ώστε να γνωρίζουν τους κανόνες.
Το χρηματιστήριο είναι θεσμός και έχει κανόνες, δεν πρόκειται για χαρτοπαικτική λέσχη, όπου μερικοί «κρύβουν» τα χαρτιά.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση απο την εταιρεία εκκαθάρισης ήταν η εξής «Με την παρούσα σας ενημερώνουμε για την διάθεση νέας έκδοσης του οδηγού «Παράμετροι Διαχείρισης Κινδύνου» στην Αγορά Αξιών με ημερομηνία ισχύος από την εκκαθάριση της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019. Οι αλλαγές αφορούν σε: Αναπροσαρμογή των παραμέτρων υπολογισμού περιθωρίου ασφάλισης. Αναπροσαρμογή των συντελεστών αποκοπής των ασφαλειών. Αναπροσαρμογή των ορίων αποτίμησης ασφαλειών. Σημείωση: Οι υπολογισμοί των παραπάνω παραμέτρων έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με την νέα μεθοδολογία υπολογισμού περιθωρίου ασφάλισης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα