Ειρήνη Ζαφειροπούλου (By agora - Elysian): Από το Μegaλο κανάλι στο e-shop με τις gourmet γεύσεις

Η εταιρεία, που έχει έδρα στη Λειψία της Γερμανίας, φιλοδοξεί να προμηθεύει όλη την Ευρώπη με ποιοτικά ελληνικά και μεσογειακά προϊόντα για απαιτητικούς ουρανίσκους

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η Ειρήνη Ζαφειροπούλου ανέβηκε από μικρή στο άρμα του MEGA. Ηταν για περισσότερο από 20 χρόνια ιδιαιτέρα γραμματέας και δεξί χέρι του διευθύνοντος συμβούλου του καναλιού Ηλία Τσίγκα. Η ίδια αποκαλύπτει με υπερηφάνεια ότι εκείνος της έμαθε να είναι αναλυτική, οργανωτική,

να σέβεται τους συνεργάτες της ανεξάρτητα από τη θέση τους στην ιεραρχία και κυρίως να κρατάει χαμηλό προφίλ.

Και πραγματικά, το ανθρώπινο πρόσωπο και το χαμηλό προφίλ είναι από τα χαρακτηριστικά που διατηρεί αναλλοίωτα, χωρίς αυτά να αποδυναμώνουν τη στόφα της γυναίκας που ήταν γεννημένη για καριέρα. Οι απρόβλεπτες και δυσοίωνες εξελίξεις όμως στο κανάλι την απογοήτευσαν. Αλλαγή συμπεριφοράς είδε και σε συναδέλφους της. Πολλές φορές αναρωτήθηκε αν οι άνθρωποι που την πλησίαζαν και επιζητούσαν την παρέα της έβλεπαν την ίδια ή το διαβατήριο για να ανοίξει η πόρτα λήψης των αποφάσεων. Οι μαύρες σκέψεις δεν την κράτησαν καθηλωμένη για μεγάλο διάστημα. Ηταν η ώρα και η ευκαιρία για μια στροφή στην καριέρα της. Το μικρόβιο του επιχειρείν υπήρχε πάντα μέσα της και το κόλλησε από τον πατέρα της που δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων.

«Πάντα παρακολουθούσα τις εξελίξεις στην αγορά και στην τεχνολογία», μας εξομολογείται η Ειρήνη. «Κατά καιρούς είχα συλλάβει διάφορες ιδέες. Οι εξελίξεις στο MEGA επέτειναν τις προσπάθειές μου να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό, σύγχρονο και αποδοτικό, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Το πρώτο βήμα ήταν να διαλέξει τους συνεργάτες της. Εστησε μια ομάδα με έξι νέους εξειδικευμένους επιστήμονες με στόχο να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που θα διακινεί στο εξωτερικό ποιοτικά ελληνικά και μεσογειακά προϊόντα για απαιτητικούς ουρανίσκους. Για να αποκτήσει όμως η ιδέα τους ξεχωριστή αξία απαιτήθηκε έρευνα σχεδόν δύο ετών, στη διάρκεια των οποίων έπρεπε να εντοπίσουν τα προβλήματα των ανταγωνιστικών e-shops και να βγουν μπροστά στην αγορά.

Σε λίγους μήνες η Ειρήνη των συσκέψεων, των ισολογισμών και των λαμπερών παρουσιάσεων του τηλεοπτικού προγράμματος άρχισε να ασχολείται με την ίδια θέρμη και μεθοδικότητα με τις μαρμελάδες, το λάδι και το κρασί του τόπου της.

Τo e-shop που ονομάστηκε byAgora - Elysian (www.byagora.com) εγκαταστάθηκε στη Λειψία της Γερμανίας.

«Οι λόγοι που πήραμε αυτή την απόφαση είναι πολλοί», μας εξηγεί η Ειρήνη Ζαφειροπούλου. «Σαφώς μέτρησε το ότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και θα διευκόλυνε τη διανομή των προϊόντων. Παράλληλα όμως η Λειψία είναι μια πόλη που μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει τεράστια ανάπτυξη και κατοικείται από νέους ανθρώπους που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα και, κυρίως, για τις gourmet γεύσεις. Δεν θα κρύψουμε όμως ότι η επιλογή μια σχετίζεται και με το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι διαδικασίες είναι οργανωμένες, γρήγορες και χωρίς γραφειοκρατία».

- Σε ποια σημεία πρωτοπορεί η Elysian σε σχέση με τα άλλα e-shops;

Πρωτοπορία μάς δίνουν η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας, η ποικιλία και το αποτελεσματικό live online customer service. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 500 κωδικούς άμεσα διαθέσιμους. Μπορεί επίσης να πλοηγηθεί με μεγάλη ευκολία από PC, laptop και smartphone και να ολοκληρώσει την αγορά του με τρία κλικ. Επιπλέον, προσφέρουμε δωρεάν αποστολή προϊόντων σε όλη τη Γερμανία και χαμηλά μεταφορικά στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η παράδοση των προϊόντων γίνεται σε 24 ώρες, το αργότερο σε 48 ώρες για τους απομακρυσμένους προορισμούς.

- Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα gourmet προϊόντα;

Θα απαντήσω όπως απαντούν οι γονείς: δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα παιδιά μου. Το μέλι και το λάδι Elysian είναι αυτά που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο και οι μοναδικές μαρμελάδες μας, οι οποίες είναι 100% χωρίς ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά και σε μοναδικές γεύσεις, όπως μήλο - κανέλα - σταφίδες, μήλο - ρόδι, σύκο, αλλά και οι κλασικές φράουλα και πορτοκάλι, βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των Δυτικοευρωπαίων. Επίσης, υψηλά ποσοστά ζήτησης έχουν οι εξαιρετικές ποικιλίες ελληνικών κρασιών που διαθέτουμε, καθώς και οι ελληνικές σοκολάτες. Τα προϊόντα μας αυτά είναι ξεχωριστά γιατί γίνονται μόνο από φρέσκα φρούτα, στην εποχή τους και όχι κατεψυγμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις σάλτσες Elysian και για το παλαιωμένο ξίδι βαλσάμικο με ρόδι.

- Σε ποιες χώρες ταξιδεύουν τα προϊόντα σας;

Φυσικά σε όλη την Ευρώπη και σύντομα στην Αυστραλία, στην Αμερική, στη Νότια Αφρική και την Κίνα. Τα private label προϊόντα μας Elysian θα είναι διαθέσιμα σε πολλά delicatessen καταστήματα σε πόλεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, αλλά και στη Νέα Υόρκη.

- Εκανες μια νέα αρχή που συνάδει με την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ποια μαθήματα πήρες δουλεύοντας σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον;

Η εξωστρέφεια κρίνεται πλέον αναγκαία, όπως και η εξειδίκευση γιατί σε καθιστά απαραίτητο. Το «όλοι τα κάνουν όλα» σταμάτησε να έχει αποτέλεσμα. Μόνο όταν κάποιος είναι εξειδικευμένος μπορεί να πετύχει. Δεν ξέρω αν η μετανάστευση είναι η μόνη ελπίδα για τους νέους. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι Ελληνες και στη χώρα τους και στο εξωτερικό πετυχαίνουν γιατί δουλεύουν σκληρά και με πάθος. Η φιλοσοφία μου είναι «Μην το βάζεις ποτέ κάτω».

- Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έδωσαν και λαμβάνεις πάντα υπόψη σου;

Του μπαμπά μου, που πάντα λέει ότι ποτέ δεν είναι αργά να σαλπάρεις για νέα όνειρα, και το κάνει και ο ίδιος πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα