Ειδική ναι, αλλά όχι... προνομιακή, η σχέση της Ε.Ε. με τη Βρετανία λέει το Βερολίνο

Μπορεί η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. να απαιτεί μια ειδική, και κατ' εξαίρεση, λύση, ωστόσο, το Λονδίνο δεν πρέπει να περιμένει ότι θα έχει μια προνομιακή σχέση, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μίκαελ Ροθ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg, δεν υπάρχει προηγούμενο μοντέλο για να βασιστούμε

για το Brexit αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν μπορεί να περιμένει πρόσβαση στην κοινή αγορά αν δεν επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων.

«Πρόκειται για μια ιστορικά μοναδική κατάσταση. Η Βρετανία είναι μια τεράστια οικονομία και ήταν μέλος της Ε.Ε. για δεκαετίες. Σίγουρα θα υπάρξει μια ειδική συμφωνία μεταξύ τους, αλλά η Βρετανία δεν μπορεί να περιμένει μια καθαρά προνομιακή σχέση» δήλωσε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τα λόγια της Άνγκελα Μέρκελ η οποία επίσης τηρεί την ίδια στάση.

Σύμφωνα με τον Ροθ «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά είναι εφικτή μόνο όταν γίνονται σεβαστές και εφαρμόζονται οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης εργατών».

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού υποδηλώνουν ότι πιθανότατα η σχέση που έχουν η Νορβηγία και η Ισλανδία ίσως δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο για τη Βρετανία.

Ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος, που επικαλείται το Bloomberg, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση του Λονδίνου να προχωρήσει στις διαδικασίες και είπε ότι πιθανώς η βρετανική κυβέρνηση υποτιμά την πολυπλοκότητα του θέματος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει κάποια κίνηση.

Ο ίδιος ο Ροθ πάντως τάσσεται υπερ της διακήρυξης ενός οδικού χάρτη για την έξοδο από την Ε.Ε. «Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Αλλά η κοινή στάση στην Ε.Ε. είναι ότι η Βρετανία πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά γρήγορα και άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα