Εγκρίθηκε κι επίσημα η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα με σκοπό την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ESM λίγο μετά τις 21.30 ώρα Έλλάδας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό ήταν το υπόλοιπο της τρίτης δόσης από τον ESM η οποία εγκρίθηκε

στις 7 Ιουλίου. Σημειώνεται επίσης ότι η αποδέσμευση του ποσού ήρθε μετά από μια θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς για τη μείωση του καθαρού ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

"Σημειώνουμε με ικανοποίηση τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ποσό των ληξιπρόθεσμων που μειώθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες σημαίνει ότι Ελλάδα έχει ξεπεράσει το στόχο που ετέθη στο πρόγραμμα και αυτό αναμένουμε ότι θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία της χώρας.

Ελπίζω ότι η καλή μας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί έτσι ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως" τόνισε επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά την εκταμίευση της δόσης το συνολικό ποσό που έχει δανείσει ESM στην Ελλάδα φτάνει τα 40,2 δις ευρώ στο πλαίσιο ενός προγράμματος 86 δις ευρώ. Ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμίευση προς τη χώρα μας συνολικά 182 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ποσού και αποτελούν το μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, τέλος, ότι το πρόγραμμα του ESM ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.

Την εκταμίευση της υποδόσης «χαιρέτισε» και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τώρα πρέπει να εργαστούμε για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο καλοκαίρι».

Keywords
Τυχαία Θέματα