ΕΦΚΑ: Έως τις 7/11 οι προσφορές για τα ξενοδοχεία «Εσπέρια» στην Σταδίου και στη Ζαλοκώστα

της Στεφανίας Σούκη

Μετά από πολύμηνη αναμονή, βρίσκονται πλέον στη διάθεση των υποψηφίων επενδυτών τα τεύχη για τους διαγωνισμούς του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την 30ετή παραχώρηση για το μεγάλο ξενοδοχειακό «φιλέτο» του Εσπέρια στην Σταδίου αλλά και το διατηρητέο της οδού Ζαλοκώστα.

Οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 7 Νοεμβρίου, με βάση τις σχετικές προκηρύξεις για τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αξιοποίησης κενών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας,

ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων, που εντάσσονται στην ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας.

Οσον αφορά το ξενοδοχείο «Εσπέρια», όπως επισημαίνεται στη σχετική προκήρυξη, εκεί στεγαζόταν μέχρι το έτος 2010 ξενοδοχείο 4 αστέρων και 176 δωματίων διαφόρων μεγεθών, το οποίο εδράζεται επί γηπέδου συνολικής επιφάνειας 1.183 τ.μ. και αναπτύσσεται σε κτήριο συνολικής επιφάνειας 12.235 μ2, που αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο, ημιόροφο, 9 ορόφους και δώμα. Η ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, στην Αθήνα. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτούργησε εξ' αρχής ως ξενοδοχείο.

Για το πρώην ξενοδοχείο «Εσπέρια» προβλέπεται ότι ο μισθωτής που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης για την λειτουργία του ξενοδοχείου με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων. Οι εργασίες θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο, με δικές του δαπάνες ελαχίστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ ευρώ, χωρίς το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με κανένα τρόπο με το καταβαλλόμενο μίσθωμα». Ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα τουλάχιστον 54.210 ευρώ καθώς και ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών. To ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών, πλέον των πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης, ορίζεται ως 1,2% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών, μόνο εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών του νέου ξενοδοχείου είναι ίσος η μεγαλύτερος των 6 εκατ. ευρώ. Αν ο κύκλος εργασιών πλέον των πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης για ένα οικονομικό έτος υπολείπεται των 6 εκατ. ευρώ, δεν καταβάλλεται ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών για το έτος αυτό.

Ως προς το προφίλ των υποψηφίων επενδυτών, θα πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία και εξειδίκευση, κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη (2013 - 2017) συνεχώς, στη λειτουργία και διαχείριση τουλάχιστον μίας ξενοδοχειακής υποδομής κατηγορίας πέντε αστέρων και άνω δυναμικότητας άνω των 150 δωματίων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό καθώς και αποδεδειγμένη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση ξενοδοχειακών υποδομών οι οποίες να έχουν μέσο όρο του συνολικού κύκλου εργασιών τους άνω των 10 εκατ. ευρώ για τα τελευταία πέντε έτη (2013 - 2017).

Οι στόχοι του ΕΦΚΑ για το ακίνητο Εsperia είναι η υποχρεωτική λειτουργία ξενοδοχειακής υποδομής διεθνούς αλυσίδας τουλάχιστον 5 αστέρων, με λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (συνεδριακό κέντρο, καταστήματα κ.τ.λ.), η αναβάθμιση του ακινήτου, η διατήρηση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κ.α..

Οσον αφορά το δεύτερο ακίνητο, της οδού Ζαλοκώστα 7, διαθέτει 2 υπόγεια, ισόγειο και 5 ορόφους, μικτής συνολικής επιφάνειας 1.854 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.). Βρίσκεται επί της οδού Ζαλοκώστα 7, στην Αθήνα. Το κτίριο κατασκευάστηκε το έτος 1939.

Στο κτίριο της Ζαλοκώστα 7 προβλέπεται ότι ο μισθωτής θα εκτελέσει εργασίες αναβάθμισης ώστε να λειτουργήσει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με δικές του δαπάνες ελαχίστου ύψους 1,92 εκατ. ευρώ, χωρίς το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με κανένα τρόπο με το καταβαλλόμενο μίσθωμα. Το προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα δεν δύναται να είναι μικρότερο του ποσού των 17 χιλ. ευρώ, ενώ και στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών, ως 1,2% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών μόνο εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 1 εκατ. ευρώ.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει σύνολο ιδίων κεφαλαίων τελευταίας διαχειριστικής χρήσης τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Σκοπός του ΕΦΚΑ είναι η αναβάθμιση του ακινήτου μέσω της ανακαίνισης και λειτουργίας ξενοδοχειακής υποδομής προδιαγραφών διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα