Ε.Ε.: Πρόστιμο €2,93 δισ. σε αυτοκινητοβιομηχανίες για τη δημιουργία καρτέλ

Με το ποσό των 2,93 δισ. ευρώ τιμώρησαν οι αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. κορυφαίες εταιρείες κατασκευής φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων των Dailmer και DAF Trucks (η οποία ανήκει στην Paccar), για τη δημιουργία καρτέλ προκαθορισμού των τιμών και μάλιστα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο, 1,01 δισ. ευρώ, επιβλήθηκε στην Daimler, ενώ η DAF θα πληρώσει 752,7 εκατ. ευρώ, μετά από τον συμβιβασμό της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόστιμα επιβλήθηκαν και στις Volvo

(670,4 εκατ. ευρώ) και στην Iveco (494,6 εκατ. ευρώ). Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά καθώς «το συγκεκριμένο καρτέλ αφορά μία πολύ μεγάλη αγορά και η ύπαρξή του διάρκεσε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε η Margrethe Vestager, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι εταιρείες καθόριζαν τις τιμές για τα εννέα από τα 10 χαμηλού και υψηλού κυβισμού φορτηγά που πωλούνται στην Ευρώπη.

Στο σκάνδαλο φέρεται ότι συμμετέχει και η Scania (θυγατρική της VW), η οποία δεν προχώρησε σε συμβιβασμό με την Κομισιόν και πιθανώς να της επιβληθούν, μελλοντικά, πρόστιμα. Από την πλευρά της η ΜΑΝ (επίσης ιδιοκτησία της VW), γλίτωσε το πρόστιμο καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που δέχθηκε να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Βάσει του κατηγορητηρίου οι εμπλεκόμενες εταιρείες δημιούργησαν καρτέλ προκαθορισμού τιμών το οποίο δρα από το 1997!

Keywords
Τυχαία Θέματα