ΕΕ: Πιέσεις για να επιβληθεί ο φόρος άνθρακα και στο… υδρογόνο

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρεώνει τους εισαγωγείς για τις εισαγόμενες εκπομπές ρύπων στην περιοχή θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει το υδρογόνο, τις οργανικές χημικές ουσίες και τα πολυμερή, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Η ΕΕ των 27 κρατών σχεδιάζει, όπως αναφέρει το Bloomberg, να εισαγάγει μια νέα εισφορά, που ονομάζεται Carbon Border Adjustment

Mechanism για να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου στροφής προς την κλιματική ουδετερότητα. Ο φόρος αρχικά θα στόχευε στον χάλυβα, το αλουμίνιο, το τσιμέντο, τα λιπάσματα και την ηλεκτρική ενέργεια με στόχο να αποθαρρύνει τη μεταφορά εργοστασίων σε χώρες με χαλαρότερες πολιτικές ρύπανσης.

Ωστόσο, ο Mohammed Chahim, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής που εισηγείται την πρόταση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ στενό και το χρονοδιάγραμμά της πολύ αργό.

«Οι οργανικές χημικές ουσίες, το υδρογόνο και τα πολυμερή θα πρέπει να συμπεριληφθούν δεδομένης της έντασης άνθρακα και του διαδεδομένου εμπορίου τους», αναφέρει στην έκθεσή του, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.

Στο ρόλο του εισηγητή, ο Chahim θέλει να επιταχύνει την εφαρμογή της εισφοράς, να δημιουργήσει μια κεντρική αρχή για να τη θεσπίσει και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

«Ο εισηγητής χαιρετίζει τον συνολικό σχεδιασμό του μηχανισμού από την Κομισιόν και τον θεωρεί σταθερό σημείο εκκίνησης για τη νομοθετική διαδικασία», όπως είπε, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε ότι «θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω τους στόχους για το κλίμα, μέσω μιας σειράς στοχευμένων τροπολογιών».

Η συνοριακή εισφορά που προτάθηκε τον Ιούλιο έχει σκοπό να καταπολεμήσει αυτό που ονομάζεται διαρροή άνθρακα. Στοχεύει να υποχρεώσει τους εισαγωγείς να πληρώσουν για τις εκπομπές που ενσωματώνονται σε ορισμένα αγαθά, προστατεύοντας έτσι τους τοπικούς κατασκευαστές, αλλά και να ωθήσει άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ. Το σχέδιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.

Μετά από ένα στάδιο συλλογής δεδομένων από το 2023 έως το 2025, οι εισαγωγείς θα χρεώνονται ανάλογα με τις τιμές στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Το τέλος θα μπορούσε να απαλειφθεί τουλάχιστον εν μέρει εάν καταβάλλονταν εκεί όπου παρήχθησαν τα αγαθά.

Ο Chahim θέλει να μειωθεί αυτή η περίοδος έως το 2024. Ζητεί επίσης να τερματιστεί ταχύτερα το σύστημα με τις δωρεάν άδειες εκπομπών που δίνονται σε ορισμένους κλάδους. Η Επιτροπή θέλει να καταργήσει σταδιακά τις άδειες έως το 2036, αλλά ο Chahim προτείνει να μετακινηθεί το χρονοδιάγραμμα πριν από το 2029.

Ο τερματισμός τους νωρίτερα θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη εφαρμογή της συνοριακής εισφοράς εκείνο το έτος, αλλά αυτό το σενάριο είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντι τις εταιρείες έντασης ενέργειας, όπως οι κατασκευαστές χάλυβα, που θέλουν οι άδειες και η εισφορά να συνυπάρχουν.

Στο επόμενο βήμα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου θα εξετάσει την έκθεση του Chahim και τυχόν τροπολογίες που θα υποβάλλουν τα μέλη της. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα