Η ΕΕ ελαφρύνει τους κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη σε νέους κανόνες για τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, σύμφωνα με δήλωση της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε μια κίνηση που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις τράπεζες την κάλυψη ενδεχόμενων ζημιών.

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη από τα κράτη της ΕΕ είναι σε κάποια σημεία ελαστικότερος από τις νομοθετικές αλλαγές

που πρότεινε το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι τράπεζες θα έχουν περισσότερο χρόνο να διαθέσουν χρήματα για να καλύψουν πιθανές ζημίες από επισφαλή δάνεια.

Τα κράτη υποστήριξαν την παράταση του χρόνου στον οποίο οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν νέα ακάλυπτα, πιο ριψοκίνδυνα δάνεια που γίνονται επισφαλή, σε τρία χρόνια, από τα δύο.

Συμφώνησαν επίσης να αναβάλουν την εφαρμογή των νέων προϋποθέσεων. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είχαν μέχρι το Μάρτιο του 2020 να καλύψουν πλήρως τις ζημίες από ακάλυπτα χρέη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν ότι μόνο τα δάνεια που θα εκδοθούν μετά τη θέσπιση των νέων κανόνων θα υπόκεινται στις νέες προϋποθέσεις, παρέχοντας αποτελεσματικά στις τράπεζες περισσότερα από τρία χρόνια για να καλύψουν τις ζημίες από αυτά τα δάνεια.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων κανόνων θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία με τους νομοθέτες της ΕΕ.

Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με ακίνητη περιουσία θα πρέπει να καλυφθούν πλήρως σε εννέα χρόνια αντί για οκτώ.

Σε μια παραχώρηση σε κράτη, όπως η Γερμανία, που ήθελαν αυστηρότερους κανόνες, οι τράπεζες θα έχουν επτά χρόνια, αντί για οκτώ, για να δημιουργήσουν μια δικλείδα που θα καλύπτει πλήρως τα νέα επισφαλή δάνεια που εξασφαλίζονται με κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Τα «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διαθέσουν λιγότερα χρήματα για ορισμένα δάνεια έχουν επίσης εξαλειφθεί από την αρχική πρόταση, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα