ΕΕ: Λεπτομερής έλεγχος κινδύνων των δικτών 5G αλλά κανένα μπλόκο στην Huawei


Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους του δικτύου 5G για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και να παράγουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακάμπτοντας ωστόσο τις αμερικανικές εκκλήσεις για απαγόρευση της κινεζικής Huawei Technologies σε όλη την Ένωση.

Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα εργαλεία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας και τη διασυνοριακή συνεργασία, ανέφερε το εκτελεστικό

όργανο της Ένωσης, αφήνοντας στα κράτη-μελη της ΕΕ την απόφαση για το εάν επιθυμούν να απαγορεύσουν οποιαδήποτε εταιρεία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Λιθουανία και η Πορτογαλία προετοιμάζονται να διεξάγουν δημοπρασίες για δίκτυα 5G εντός του 2019, ενώ άλλες έξι χώρες προγραμματίζουν αναλογες δημοπρασίες για το επόμενο έτος.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε παρά την πίεση που ασκούσαν οι ΗΠΑ για μποϊκοτάζ της Huawei, επικαλούμενη φόβους ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της εταιρείας για κατασκοπεία. Η Huawei έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς και έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η ΕΕ παρείχε επιπλέον λεπτομέρειες με τον Ευρωπαϊο Επίτροπο υπεύθυνο για θέματα Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς Andrus Ansip να λέει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για ξένες κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν εταιρείες για κατασκοπεία.

Ο Ansip δήλωσε ότι η τεχνολογία 5G θα μετασχηματίσει την οικονομία και την κοινωνία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την πλήρη ενσωμάτωση της ασφάλειας.

"Είναι επομένως απαραίτητο οι 5G υποδομές στην ΕΕ να είναι ανθεκτικές και πλήρως ασφαλείς από τα τεχνικά ή νομικά «παραθυράκια»", ανέφερε ο Επίτροπος.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αξιολογήσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που σχετίζονται με τα δίκτυα 5G ώστε να πορχωρήσει μια αξιολόγηση σε επίπεδο Ένωσης μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων μέχρι το τέλος του έτους.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαιτήσεις πιστοποίησης και δοκιμές προϊόντων ή προμηθευτών που θεωρούνται δυνητικοί κίνδυνοι ασφάλειας. Η Ένωση θα αποφασίσει έως την 1η Οκτωβρίου 2020, εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει με νόμο τον Ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καθώς και τις βασικές οδηγίες για την πιστοποίηση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε ένα μποϊκοτάζ της Huawei, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει πίσω χρόνια την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Σημειώνεται ότι η Huawei είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως με ανταγωνιστές τη Σουηδική Ericsson και την φινλανδικής Nokia

Η ισχυρισμοί των ΗΠΑ για τις σχέσεις της εταιρίας με την κινεζική κυβέρνηση εκείνοι ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία έχουν οδηγήσει σε αυστηρό έλεγχό της στης Δύση. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεν χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei στα δίκτυα 5G.

Ωστόσο, εκτός της σημερινής κίνησης της ΕΕ, ξεχωριστή ώθηση δίνει στην την Huawei η ανακοίνωση ότι το Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., σχεδιάζει να ανοίξει ένα εμπορικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G τον Ιούνιο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία Huawei.

Keywords
Τυχαία Θέματα