Ε.Ε.: Δεν θα γίνει συνολική «περικοπή» κονδυλίων προς την Τουρκία

του Ιωάννη Αντύπα

Δεν κόβονται τελικά όλα τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ ως προενταξιακή βοήθεια, αλλά δύο εξ αυτών τα οποία συνδέονται με τον τομέα της δικαιοσύνης και δεν γίνεται καμία πρόοδος από τη πλευρά της Τουρκίας, όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσιγιαντσίτς.

Αναλυτικά, η κυρία Κοτσίγιανιτς είπε πως ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν αναφερόταν στα «στα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια», δηλαδή τη «χρηματική βοήθεια που οι εταίροι της ΕΕ λαμβάνουν στο πλαίσιο της προοπτικής τους και δια

μέσου των οποίων υποστηρίζουμε την ενταξιακή τους πορεία, αλλά και την προετοιμασία για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους (της ΕΕ)».

Οι τομείς που η Τουρκία λαμβάνει χρηματοδότηση σχετίζονται με «μεταρρυθμίσεις στους τομείς προτεραιότητας, όπως η δημοκρατία, η διακυβέρνηση, η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Η Μάγια Κοτσίγιανιτς συνεχίζει λέγοντας πως «αυτή η προενταξιακή βοήθεια συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να εκτελέσει. Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν όσο γρήγορα όσο περιμέναμε κάτι που έχει επιπτώσεις, όμως το συνολικό πακέτο δεν έχει αλλάξει».

Τέλος η εκπρόσωπος Τύπου καταλήγει λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και ο Επίτροπος Χαν αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα πρότζεκτ στον τομέα της δικαιοσύνης που βρίσκονται σε τέλμα λόγω των μέτρων μετά το πραξικόπημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα