Δυσκολεύει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 η ΕΕ

Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας κέρδισαν την υποστήριξη των χωρών του μπλοκ την Παρασκευή, κίνηση που πιθανώς θα περιπλέξει, αλλά δεν αποκλείει, την κατασκευή του.

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών της ΕΕ ενέκριναν την γερμανική και γαλλική πρόταση για την τροποποίηση ορισμένων από τους νέους κανόνες για τον τρόπο ρύθμισης του έργου του αγωγού.

"Σχετικά με την οδηγία για τον αγωγό, καταλήξαμε σε συμφωνία και αυτό ήταν δυνατό επειδή η Γερμανία

και η Γαλλία συνεργάστηκαν στενά", ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Η αρχική πρόταση θα επέκτεινε τις εσωτερικές νομοθεσίες της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά και στους υπό κατασκευή υπεράκτιους αγωγούς, επιτρέποντας στο μπλοκ να έχει λόγο για τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία είχε πιέσει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εμποδίσουν τη νέα οδηγία.

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Gerhard Schroeder είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream.

Με τη σημερινή του μορφή, ο Nord Stream 2, που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom, δεν θα ανταποκρινόταν στους αυστηρότερους νέους κανόνες που προβλέπονται για νέα έργα υποδομής.

Το νεώτερο σχέδιο, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει ότι το Βερολίνο προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην έγκριση του αγωγού, ο οποίος θα περνά από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.

Οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν στο πρακτορείο ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα καθιστούσαν πιο δύσκολη και δαπανηρή την κατασκευή του αγωγού, αλλά θα επέτρεπαν στο έργο να προχωρήσει.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού θα δημιουργούσε αβεβαιότητα για τους εταίρους της Gazprom: τη Uniper της Γερμανίας και τη μονάδα Wintershall της BASF, την αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell, την OMV της Αυστρίας και τη Engie της Γαλλίας.

Η ΕΕ είναι διαχωρισμένη όσον αφορά το έργο.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής Θάλασσας βλέπουν τον αγωγό μήκους 1.225 χιλιομέτρων να αυξάνει την εξάρτηση της ΕΕ από τη Μόσχα, ενώ εκείνες στη βόρεια Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, δίνουν προτεραιότητα στα οικονομικά οφέλη.

Ο Nord Stream 2 συμπληρώνει τον Nord Stream 1, τον οποίο επίσης διαχειρίζεται η Gazprom. Θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία υποθαλασσίως περνώντας μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε χωρών --της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας-- και θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της ποσότητας αερίου που διοχετεύεται στη Γερμανία μέσω αυτού του δικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα