Δυνατές μεταγραφές και φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα στη ναυτιλία

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα. Οι εξελίξεις τρέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και οι Ελληνες όχι μόνο τις ακολουθούν, αλλά προσπαθούν -και πολλές πετυχαίνουν- να προη­γούνται αυτών.

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Εκτός από αγορές και εντολές για ναυπηγήσεις πλοίων, οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες προχωράνε και σε μεταγραφές υψηλόβαθμων και πολύ καλά καταρτισμένων στελεχών με στόχο την ισχυροποίησή τους στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Ηδη μέσα στο 2017 έχουν γίνει δύο

δυνατές μεταγραφές που συζητήθηκαν τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Την αρχή έκανε με την αυγή του έτους η ναυτιλιακή εταιρεία Olympic Shipping του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία θέλει να εισέλθει στη νέα εποχή.

Ο κ. Γιώργος Καραγεωργίου διαδέχθηκε λοιπόν στο τιμόνι της τον κ. Γιάννη Π. Ιωαννίδη, τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο ευχαρίστησε θερμά για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του. O κ. Ιωαννίδης είναι οικονομολόγος, ενώ υπήρξε και χειριστής αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί 14 χρόνια.

Το 1988 άρχισε να εργάζεται στον όμιλο Ωνάση και το 1992 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Springfield Shipping Co. Panama S.A., η οποία λειτουργεί ως εκπρόσωπος στον Πειραιά της Olympic Shipping and Management S.A, ενώ από τον Μάρτιο 1998 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympic Shipping and Management S.A. Ο αποχωρήσας είναι γιος του Παύλου Ιωαννίδη, στενού συνεργάτη του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος όλων των εταιρειών ιδιοκτησίας της Χριστίνας Ωνάση, υπήρξε ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης της και διετέλεσε επίσης µέλος της επιτροπής διαχείρισης της περιουσίας της ανήλικης κόρης της Αθηνάς.

Όσο αφορά τον κ. Καραγεωργίου, ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας από την Kassos Maritime το 1990. Επόμενος σταθμός στην πορεία του ήταν η οικογένεια Χατζηιωάννου και πιο συγκεκριμένα η εταιρεία του κ. Στέλιου Χατζηιωάννου. Το 1992 συνέβαλε λοιπόν στη δημιουργία της Stelmar Shipping Limited, όπου κατείχε διάφορες εκτελεστικές θέσεις, ενώ διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα με τη θητεία του στη Stelmar, ο κ. Καραγεωργίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και από το 1995 έως το 2005 εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας easyGroup Ltd. Παράλληλα διετέλεσε και διευθυντής πολλών θυγατρικών της. Στη συνέχεια ακολούθησε καινούριο κεφάλαιο στην επιχειρηματική του σταδιοδρομία: εργάστηκε στην ελληνική ναυτιλιακή Globus Maritime Limited έως το 2016. Στην εταιρεία αυτή υπήρξε συνιδρυτής και γενικός διευθυντής, ενώ από το 2011 είχε αναλάβει και πρόεδρος του Δ.Σ.

Είναι κάτοχος πτυχίου μηχανολόγου μηχανικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο Ocean Engineering από το Stevens Institute of Technology, καθώς επίσης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Shipping Trade and Finance από το City University Business School. Η Olympic Shipping and Management αποτελεί τη συνέχεια της Olympic Maritime, την οποία ίδρυσε το 1952 στο Παρίσι ο Αριστοτέλης Ωνάσης και είχε την έδρα της στο Μονακό έως τις αρχές του 1990, οπότε και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο.

Διαχειρίζεται έναν στόλο αποτελούμενο από 17 δεξαμενόπλοια διπλών τοιχωμάτων, καθώς επίσης και 10 πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Η συνολική χωρητικότητά του είναι 5,5 εκατομμύρια τόνους DWT.

Ο Γιώργος Καραγεωργίου

Ο Απόστολος Πουλοβασίλης

H Aegean Shipping

Μεταγραφή, όμως, έκανε και η Aegean Shipping, που προσέλαβε τον κ. Απόστολο Πουλοβασίλη, ο οποίος ανέλαβε άμεσα καθήκοντα γενικού διευθυντή.
Η επιλογή του έγινε στο πλαίσιο ανάπτυξης της εταιρείας που διαχειρίζεται στόλο δεξαμενόπλοιων με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μελισσανίδη.

«Αμεση προτεραιότητά μου είναι να οδηγήσω την Aegean Shipping στην επόμενη φάση της αναπτυξιακής της πορείας και στην επέκταση του στόλου της, που ονομάζεται "Green Fleet" διότι απαρτίζεται από πλοία υπερσύγχρονα και με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον. Το να έρχομαι στην εταιρεία αυτή τη χρονική περίοδο είναι τεράστια ευθύνη, αλλά και μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω στην εξέλιξή της», δήλωσε ο κ. Πουλοβασίλης.

Η εταιρεία αυτή την περίοδο διαχειρίζεται στόλο από επτά δεξαμενόπλοια, ενώ έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή δύο ακόμη σε ναυπηγική γιάρδα της Κίνας. Πρόκειται για δύο δεξαμενόπλοια LR2. Ο πρόεδρος της Aegean Shipping Management Γιώργος Μελισσανίδης επεσήμανε μέσω ανακοίνωσης της εταιρείας: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πρόσληψη ενός στελέχους της ναυτιλίας του διαμετρήματος και της εμπειρίας του κ. Πουλοβασίλη. Μέσα από την επαγγελματική του πορεία κατέδειξε την ικανότητά του να αναπτύσσει και να καθοδηγεί με επιτυχία εταιρείες πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αποβλέπω στη συνεργασία μαζί του για να δημιουργήσουμε το επόμενο κεφάλαιο στην επιτυχημένη ιστορία της Aegean Shipping».

Ο κ. Πουλοβασίλης έχει εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία αρχικά με τον Lloyd's Register, όπου εργάστηκε για 24 χρόνια φθάνοντας στην κορυφή ως Regional Marine Manager για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε υψηλόβαθμη και επιτελική θέση στην Eletson ως Chief Operating Officer. Το κουβάρι της ζωής του άρχισε να ξετυλίγεται πριν από 49 χρόνια στην Αγγλία, εκεί όπου γεννήθηκε και έζησε έως τα 10 του χρόνια.

Ο πατέρας του Αλέξανδρος ήταν γεωπόνος και είχε ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα. Τότε συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ διετέλεσε πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οικογένεια δεν είχε καμία σχέση με τη θάλασσα. Γι' αυτό και όταν ο Απόστολος ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θα ασχοληθεί με τη ναυτιλία δεν το πήραν και πολύ ζεστά. Ο πατέρας του μάλιστα ήθελε να ακολουθήσει ο γιος του ακαδημαϊκή καριέρα. Ωστόσο, ο νεαρός Απόστολος ακολούθησε το ένστικτό του και αυτό που του έλεγε η καρδιά του. Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, όταν βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους, «η σχέση μου με τη θάλασσα είναι καρμική».

Επέστρεψε στη γενέτειρά του, στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο Imperial College London μηχανολόγος μηχανικός και εξειδικεύτηκε στη Ναυτιλία στο UCL. Τελειώνοντας τις σπουδές του, το 1988, έκανε αίτηση στους Lloyd's ως εκπαιδευόμενος επιθεωρητής. Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού είχε παρακολουθήσει προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στην Αγγλία, στην Ολλανδία και στην Κροατία, ήρθε στο γραφείο του Πειραιά.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 12ης Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα