Δραγασάκης-Ρος δεσμεύτηκαν για τόνωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross είχε σήμερα, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα της οποίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη, στο Υπουργείο

Μακεδονίας - Θράκης, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Λόης Λαμπριανίδης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt μαζί με αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναγνώρισε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με τον Αντιπρόεδρο να κάνει μνεία στη σημασία της Βαλκανικής Συνανάπτυξης και στην ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ο κ. Ross εξέφρασε ενδιαφέρον για τους βασικούς άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας, με τον κ. Δραγασάκη να θέτει τέσσερις στόχους:

- Μία νέα γενιά μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.

- Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα που δεν θα είναι πλέον εξαρτημένο από τις εισαγωγές, αλλά θα βασίζεται στη διασυνδεσιμότητα των κλάδων, στην εξωστρέφεια και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.

- Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με άμβλυνση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση.

- Την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, με συνεχή παρακολούθηση της εξειδίκευσης των μέτρων και της εφαρμογής τους.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται όπως, το νέο απλοποιημένο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου και η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να καταστεί η χώρα περαιτέρω ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα