Δώστε σε ξένους Warrants και GBI Warrants, όσο η μουσική παίζει

Του Δημήτρη Παφίλα

Το χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει ήταν η ελληνική μετάφραση της κινηματογραφικής ταινίας «Money never sleeps» του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν. Εκεί ο Μ. Ντάγκλας έδωσε ρεσιτάλ ηθοποιίας παρόλο που βρισκόταν σε θεραπεία στον τέταρτο βαθμό καρκίνου !!

Στον ρόλο, λοιπόν, ενός θρύλου της Wall Street, του Γκόρντον Γκέκο, o Nτάγκλας επιστρέφει και εκμεταλλεύεται τις ανοδικές αγορές. Κλεισμένος σε γραφεία στο Λονδίνο παίζει τα πάντα. Με 100 εκατ. δολάρια ως «μαγιά», τα φθάνει σε 1,2 δισ. δολάρια. Κι

ο γαμπρός του, παρά τις προστριβές, παίρνει τα χρήματα και τα επενδύει σε μια εταιρεία η οποία παράγει σε περιβαλλοντική ενέργεια. Στο τέλος, όλη η οικογένεια γιορτάζει σε ένα παιδικό πάρτι με... φούσκες.

Το ίδιο καλό τέλος της ταινίας θα θέλαμε να το δούμε στην Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να μην λησμονούμε ότι οι σημερινοί Γκόρντον Γκέκο που παίρνουν τα χρήματα, δεν είναι όλοι Έλληνες. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η διπλανή Τουρκία είχε προχωρήσει σε μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και απολαμβάνει εδώ και χρόνια την ανάπτυξη. Μπορεί η μεγάλη ειδοποιός διαφορά να είναι η λίρα, αλλά οι Τούρκοι δεν έχουν το ελληνικό κόμπλεξ. (σ. σ για όσους έχουν θύμησες προσφυγιάς, τίποτα δεν αλλάζει, αλλά μήπως δεν ξέχασαν οι Σέρβοι ότι τους βομβάρδιζαν οι Αμερικάνοι ;) Οι Τούρκοι έδωσαν μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Εθνική, και αυτή σώζει την παρτίδα για την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.
Εξάλλου με την λήθη προχωρούν όλοι οι λαοί. Αν θυμόμαστε κλαίγοντας τις σφαλιάρες από την Τουρκία, δεν πάμε πουθενά.

Σε ό,τι αφορά την ουσία τώρα. Είτε Κινέζοι έλθουν, είτε Ρώσοι, είτε από Κατάρ σημασία έχει να ωφεληθούν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά. Αν λ.χ το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ακριβό, είναι δώρον άδωρον.

Οι Κινέζοι π.χ δίνουν δουλειά σε ΄Ελληνες στο λιμάνι κι αυξάνουν την ροή προϊόντων προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Αν τα οφέλη είναι μικρά για την Ελλάδα, το κράτος είναι κράτος και μπορεί να πάρει πίσω τους γερανούς. Επειδή θυμηθήκαμε, όμως, και τις… φούσκες με την ταινία, αυτές τις ημέρες θριαμβεύουν τα Gbi warrants που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ. Ξένοι και Έλληνες κερδίζουν ήδη από την πρόοδο της οικονομίας και εμείς κοιτάμε χωρίς να τα βάλουμε σε διαπραγμάτευση μόνο για τους ξένους. Ήδη, οι ξένοι αγόρασαν και αγοράζουν ομόλογα, μετοχές warrants. Kαι παλιά οι ξένοι είχαν αγοράσει 40 ευρώ … την Εθνική Τράπεζα.

H ιστορία έχει αποδείξει ότι, η πιο ακριβή φράση στα αγγλικά είναι «αυτή την φορά είναι διαφορετικά». Πότε δεν είναι. Όσο παίζει η «μουσική» στις αγορές, ας ακολουθήσουμε τον ρυθμό.
Κι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ας ξαναδεί την αγαπημένη του ταινία «Το χρήμα δεν κοιμάται πότε». Από την Βενεζουέλα λίγα κέρδισε ο Γκέκο…

Υ. Γ Όσο για τις κατηγορίες περί διατεταγμένης υπηρεσίας του ΓΑΠ, ώστε να πουληθούν φυσικοί πόροι, κανείς δεν το πιστεύει ότι, δούλεψε με σχέδιο. Τα πράγματα ήταν δυστυχώς πολύ χειρότερα. Πήγαμε στην κόλαση με ένα spread, επειδή δεν το καταλάβαινε ένα στέλεχος. Φανταστείτε ο ΓΑΠ να είχε ασχοληθεί ενεργά με τους φυσικούς πόρους. Μια φορά ασχολήθηκε και κέρδισε ο Καταριανός που παίζει με τους τόκους.

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα