Δωροδοκίες, ανταλλακτήρια και... ομερτά: Το ιδιότυπο τραπεζικό σύστημα του Ισλαμικού Κράτους

Ένα ιδιότυπο τραπεζικό σύστημα έχει αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, το οποίο παρακάμπτοντας τις διεθνείς πρακτικές έχει αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για το Ισλαμικό Κράτος και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του.

Αν και οι αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, το σύστημα, hawala, ένα είδος ανταλλακτηρίων με άκρες σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, που προϋπήρχε, καθιστά δύσκολο τον έλεγχο.

Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί έμπιστους τραπεζίτες για τη μεταφορά των χρημάτων.

«Δεν

κάνω ερωτήσεις», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Abu Omar, τα ανταλλακτήρια του οποίου στις πόλεις Μοσούλη, Σουλιμανίγια, Αρμπίλ και Χιτ του Ιράκ χρεώνουν έως και 10% για την μεταφορά ρευστού από και προς περιοχές που ελέγχουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους –ποσοστό διπλάσιο από το κανονικό. «Το Ισλαμικό Κράτος είναι καλό για τις μπίζνες», σχολίασε.

Οι χρηματοδότες αυτοί εξασφαλίζουν καθημερινά τις συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων από και προς περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, περιορίζοντας έτσι τις διεθνείς προσπάθειες για απομόνωση της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Λειτουργούν διασυνοριακά και σε πεδία μάχης και προστατεύονται από τα κέρδη τους και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στην περιφερειακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον Daniel Glaser, βοηθού γραμματέα της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οι επιχειρήσεις αυτές –και υπάρχουν πάνω από 1.600 τέτοιες μόνο στο Ιράκ- αποτελούν μια ανησυχητική θύρα που συνδέει το Ισλαμικό Κράτος με τον κόσμο έξω από το «χαλιφάτο» του.

«Γίνονται διάφορες προσπάθειες για να στερηθεί το Ισλαμικό Κράτος τους πόρους του και την πρόσβασή του στο διεθνές χρηματοδοτικό σύστημα», σημείωσε, αναφέροντας πως η Fed και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όμως «δεν υπάρχει κάποιο απλό ή γρήγορο εργαλείο για να χωριστεί το ΙΚΙΛ από τον τεράστιο πλούτο του».

Οι υπεύθυνοι των ανταλλακτηρίων είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για την ολοκλήρωση συμφωνιών αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε πόλεις που απέχουν εκατοντάδες μίλια μεταξύ τους. Διακανονίζουν τους λογαριασμούς τους μεταφέροντας τραπεζογραμμάτια, συχνά μέσω εμπόλεμων ζωνών.

Οι χρηματαποστολές δεν θα μπορούσαν φυσικά να γίνουν χωρίς την απαραίτηση δωροδοκία.

Όπως δήλωσαν τρεις ιρακινοί υπεύθυνοι ανταλλακτηρίων στη Wall Street Journal πληρώνουν Σιίτες αντάρτες, που βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος, για να προστατεύουν τις χρηματαποστολές που μεταφέρουν ρευστό από τη Βαγδάτη, δια μέσου των μετώπων τους, προς τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην περιφέρεια Anbar.

Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές, που επίσης μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, δωροδοκούνται για να επιτρέψουν το πέρασμα χρηματαποστολών δια μέσου των μετώπων τους προς περιοχές που κατέχουν αντάρτες γύρω από τη Μοσούλη.

Τόσο οι Σιίτες όσο και οι Κούρδοι διοικητές διαπραγματεύονται ένα σταθερό τέλος από 1.000 έως 10.000 δολάρια, ανέφεραν οι υπεύθυνοι των ανταλλακτηρίων.

Το Ισλαμικό Κράτος επιβάλει φόρο 2% στις αποστολές μετρητών που εισέρχονται στα εδάφη που ελέγχει η Οργάνωση, ο οποίος «αγοράζει» προστασία κατά το τελικό στάδιο της ανταλλαγής χρήματος, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το μετρητό ταξιδεύει μέσω τριών τουλάχιστον οδών. Η μία ξεκινά στους στενούς δρόμους πίσω από το Μεγάλο Παζάρι (Kapalicarsi) της Κωνσταντινούπολης και, μέσω των πόλεων του Ιρακινού Κουρδιστάν, φτάνει στη Μοσούλη, την μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Μια άλλη οδός συνδέει την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, με τη Βαγδάτη και τα κομμάτια της περιφέρειας Anbar του Ιράκ που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Η τρίτη οδός συνδέει την πόλη Γκαζιαντέπ στα νότια της Τουρκίας με περιοχές της Συρίας γύρω από τη Ράκα –τη διοικητική πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα