ΔΝΤ: Χρέος και μεταρρυθμίσεις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Αμετακίνητο στις θέσεις του το Ταμείο

Εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους απαιτεί, εκ νέου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με ουσιαστικό τρόπο και όχι ως «απλός σύμβουλος», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Γ. Μάρεϊ.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον και δεχόμενος ερώτηση αναφορικά με το ελληνικό

ζήτημα, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι«ένα ισχυρό σύνολο πολιτικών, μαζί με ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να στηρίξουμε»

Ταυτόχρονα, όμως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να απαντήσει στην μάλλον αρκετά δύσκολη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το Ταμείο είναι πρόθυμο να δεχθεί χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που τέθηκαν το καλοκαίρι στη συμφωνία Αθήνας και Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο εκτιμά ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους οκτώ έως εννέα δισ. ευρώ έως το 2018.

Ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να απαντήσει ότι οι στόχοι που τίθεται για τα δημοσιονομικά μεγέθη αποτελούν πάντα μέρος των διαβουλεύσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επανάλαβε απλώς την πάγια γραμμή του Ταμείου ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν».

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτε και πληροφορίες για το εάν έχουν αρχίσει να προγραμματίζονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για το ζήτημα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα