ΔΝΤ: Ισχυρό μομέντουμ για την παγκόσμια οικονομία

Σε επιβεβαίωση των αναβαθμισμένων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία προχωρά το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία του έκθεση, προειδοποιώντας όμως για τους κινδύνους ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου που μπορούν να εκτροχιάσουν πρόωρα την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι προηγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να επεκτείνονται το 2018 και το 2019, πριν αρχίσουν να υποχωρούν και πάλι, ενώ για τις περισσότερες χώρες τα τρέχοντα ευνοϊκά ποσοστά

ανάπτυξης δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η προοπτική επιβολής των εμπορικών περιορισμών απειλεί να υποσκάψει την εμπιστοσύνη και να εκτροχιάσει το παγκόσμιο ανοδικό μομέντουμ, καθώς την ώρα που κάποιες χώρες εφαρμόζουν ουσιώδεις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι εμπορικές διαμάχες απειλούν να βγάλουν εκτός τροχιάς κάποιες άλλες χώρες από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν ή να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Το Ταμείο τρεις μήνες νωρίτερα αναβάθμισε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης για φέτος και για το 2019 στο 3,9%, πολύ πάνω από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Οκτωβρίου (+0,2%), λόγω των ισχυρών επιδόσεων της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, που την περσινή χρονιά ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Παράλληλα, προβλέπει βραχυπρόθεσμη βελτίωση για πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά και ανάκαμψη για εξαγωγείς εμπορευμάτων, ενώ σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων και του εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι προβλέψεις του Ταμείου για το 2018 κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,4% στην Ευρωζώνη (έναντι 0,5% της πρόβλεψης Οκτωβρίου), 1,2% ανάπτυξη για την Ιαπωνία (έναντι 0,5% της πρόβλεψης Οκτωβρίου), ανάπτυξη 6,6% γα την Κίνα (προηγ. πρόβλεψη 0,1%) και 2,9% ανάπτυξη για τις ΗΠΑ (από 0,6% της πρόβλεψης Οκτωβρίου).

Αναφορικά με τις προοπτικές η έκθεση αναφέρει πως υπάρχουν σημαντικά ρίσκα . Σύμφωνα με την έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους – ιδιωτικού και δημόσιου – είναι πολύ υψηλά, γεγονός που διακυβεύει την ικανότητα αποπληρωμής, την ώρα που οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών εξομαλύνονται. Όπως δείχνει η Έκθεση της Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Global Financial Stability Report), οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές παρά τη διαφαινόμενη στροφή προς τα υψηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμώνται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και φυσικά οι τελευταίες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές, σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι τόσο ευοίωνες. Οι προηγμένες οικονομίες – ευρισκόμενες αντιμέτωπες με τη γήρανση του πληθυσμού, τη μείωση του εργατικού δυναμικού, και τα χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας – πιθανότατα δεν θα ξαναδούν τα ποσοστά των κατά κεφαλήν ΑΕΠ που απολάμβαναν πριν την παγκόσμια κρίση. Από την άλλη, κάποιες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες παρουσιάζουν μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα, καθώς κάποιες εξ αυτών που δεν είναι εξαγωγείς εμπορευμάτων μπορεί να δουν πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα προσεγγίζει τα επίπεδα προ κρίσης. Αντιθέτως, ορισμένοι εξαγωγείς εμπορευμάτων δεν φαίνεται να είναι τόσο τυχεροί και θα χρειαστεί να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους ώστε να τις κάνουν πιο ισχυρές και ανθεκτικές στο μέλλον.

Οι κυβερνήσεις, καταλήγει το ΔΝΤ, θα πρέπει να σταθούν επάξια απέναντι στην πρόκληση της ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας, διευρύνοντας την αίσθηση ασφάλειας των εργαζομένων απέναντι στις τεχνολογικές αλλαγές που μεταμορφώνουν ευρέως τη φύση της αγοράς εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα