Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές στη «σκιά» Ιταλίας-Brexit

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Εν μέσω επιφυλακτικότητας με το βλέμμα σε Ιταλία και τη διαμάχη με ΕΕ για τον προϋπολογισμό, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, με οριακές απώλειες σε Γαλλία-Πορτογαλία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Brexit, ενώ εμφανής ανησυχία επικρατεί στις επενδυτικές τάξεις μετά και τη Σύνοδο ΔΝΤ στο Μπαλί, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλες οι απειλές της παγκόσμιας οικονομίας, μεταξύ αυτών τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια (με αφορμή το sell-off στα ομόλογα), ο εμπορικός πόλεμος, η

πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (με το γουάν στο -6% έναντι δολαρίου στο έτος) καθώς και τα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Η ανησυχία αυτή διαφαίνεται ξεκάθαρα στην έκρηξη μεταβλητότητας, καθώς ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω sell-off σε Wall Street-Ευρώπη-Ασία, το οποίο και κόστισε 5 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων μετοχών.

Το trading έχει επιστρέψει δυναμικά στις αγορές χάρις φυσικά την αυξημένη μεταβλητότητα, ωστόσο την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν πως η επόμενη χρηματοοικονομική κρίση ζυγώνει, καθώς οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Πίσω στις ευρωαγορές, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά και το -4,6% της περασμένης εβδομάδας βρήκε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται οριακά κατά 0,1% στις 359,31 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε διολισθήσει στις 356,8 μονάδες -επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,78% στις 11.614,16 μονάδες, παρά το αρνητικό κλίμα στη Γερμανία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία, με τους κυβερνητικούς εταίρους της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,48% στις 7.029,22 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.095,077 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,02%

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Tερέζα Μέι, να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το σαββατοκύριακο, με την ΕΕ να προειδοποιεί ότι εργάζεται πλέον εντατικά για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει η κόντρα Ιταλίας - ΕΕ, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019, με το υπουργικό συμβούλιο να μην έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIΒ κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 19.287,64 μονάδες.

Οι εκκρεμότητες είναι σημαντικές, με τις διαφωνίες μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστεριών να παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν έως σήμερα τα μεσάνυχτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα