Διψήφια αύξηση στα έσοδα των ξενοδόχων αλλά «ψαλίδισμα» κερδών λόγω φόρων

Της Στεφανίας Σούκη

Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού το 2017 έφερε διψήφιο ποσοστό αύξησης στα ακαθάριστα έσοδα των ξενοδόχων για το 2017, φθάνοντας το 11,3% σε σύγκριση με τα νούμερα του 2016 με βάση το Μέσο Εσοδο ανά δωμάτιο, που διαμορφώθηκε στα 19.263 ευρώ, από 17.300 ευρώ το 2016 και 17.899 ευρώ το 2015. Ωστόσο, η ονομαστική αύξηση που παρατηρείται στο ακαθάριστο Μέσο Εσοδο ανά δωμάτιο, δεν συνοδεύεται και από αύξηση στο αντίστοιχο καθαρό έσοδο, καθώς το ξενοδοχειακό προϊόν επιβαρύνεται υπέρμετρα από άμεση και έμμεση φορολογία.

Αυτό επισημαίνει η ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου

Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο: «Oι εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας», η οποία παρουσιάστηκε χθές κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας στάθηκε ιδιαίτερα χθές και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, στη γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου: «Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός και το ελληνικό ξενοδοχείο αν δεν ζούσαμε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης.


Με κορωνίδα βεβαίως τον φόρο διαμονής, για τον οποίο η θέση μας είναι ότι κάνει ζημιά και πρέπει να καταργηθεί. Η υπερφορολόγηση μας στερεί το οξυγόνο για να αναπνεύσουμε, για να βγούμε μπροστά, για να προετοιμάσουμε μεθοδικά και συγκροτημένα τις επιχειρήσεις μας ώστε ν' ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του ανταγωνισμού του αύριο.
Και για να το κάνω σαφές: Για τον ξενοδόχο ανταγωνιστής δεν είναι ο απέναντι συνάδελφος. Ανταγωνιστής είναι ο ξενοδόχος μιας άλλης χώρας, που δεν έχει αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές, που δεν έχει αυτά τα βάρη, που δεν έχει φόρο διαμονής.


Στον στίβο της ανταγωνιστικότητας δεν τρέχουμε μόνοι μας. Τρέχουνε κι άλλοι. Για αυτό και δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο. Γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».
Με βάση τη μελέτη του ΙΤΕΠ, το υψηλότερο Μέσο Εσοδο ανά δωμάτιο έχουν, όπως είναι αναμενόμενο τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, φθάνοντας για το 2017 τα 30.198 ευρώ, με άνοδο κατά 10,2% σε σχέση με το 2016, έτος κατά την οποία τα έσοδα των ξενοδόχων της ανώτατης κατηγορίας είχαν πιεστεί όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό μείωσης έναντι του 2015. Τη μεγαλύτερη αύξηση του Μέσου Εσόδου ανά δωμάτιο για το 2017 σημείωσε η χαμηλότερη κατηγορία, με τα νούμερα να διαμορφώνονται στα 3.537 ευρώ πέρυσι, από 3.124 ευρώ το 2016 και 3.280 ευρώ το 2015. Τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση, ως προς το ποσοστό αύξησης πέρυσι σημείωσαν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων με το Μέσο Ακαθάριστο Εσοδο ανά δωμάτιο να φθάνει τα 19.594 ευρώ από 17.415 ευρώ το 2016 (+12,5%), ενώ στην κατηγορία των 3 αστέρων το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 11.563 ευρώ (+11,2% έναντι του 2016).


Η μελέτη του ΙΤΕΠ επισημαίνει ότι το μέσο μέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει για χρόνια σταθερό και κυμαίνεται γύρω στα 42 δωμάτια (επομένως πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τονίζοντας και το θέμα της μεγάλης εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού: Ενώ το Μάιο του 2017 σχεδόν 6 στα 10 ελληνικά ξενοδοχεία είχαν πληρότητες κάτω από 60%, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, που είναι ο μήνας αιχμής της τουριστικής περιόδου, τα μισά περίπου ξενοδοχεία πέτυχαν πληρότητες μέχρι 90%.

Keywords
Τυχαία Θέματα