Δημοψήφισμα: Αγορές και επενδυτές προεξοφλούν Bremain

Μάχη δίνει το Brexit δύο 24ωρα πριν το δημοψήφισμα - Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανεβάζει τους τόνους της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ - Κραχ προέβλεψε ο Τζορτζ Σόρος αμέσως μετά από ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit

Στον απόηχο του σοκ που προκάλεσε η στυγερή δολοφονία της Τζο Κοξ,

της νεαρής βουλευτού των Εργατικών, πολλαπλασιάζονται τα ηχηρά προμηνύματα παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ απομένουν ελάχιστα 24ωρα έως το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, οι εταιρείες στοιχημάτων αλλά και προσωπικότητες με παγκόσμια επιρροή όπως ο μεγιστάνας επενδυτής Tζορτζ Σόρος προεξοφλούν τη νίκη του «Bremain».
Σύμφωνα με το δημοσκοπικό «θερμόμετρο» των Financial Times, από τις κάθε είδους δημοσκοπήσεις δημιουργείται η αίσθηση ότι η μάχη ανάμεσα στις δύο απόψεις, του Brexit και του Bremain, θα είναι αμφίρροπη. Διαψεύδοντας τις εταιρείες στοιχημάτων, οι FT παρουσιάζουν τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων. Ο οποίος δίνει το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 44%, τόσο στο «Ναι», όσο και στο «Όχι» των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα ο Ντέιβιντ Κάμερον ανεβάζει τους τόνους της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ του Bremain, ανασκευάζοντας τις βαριές κατηγορίες που του απευθύνουν οι επικριτές του περί πλήρους αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις του με την ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται ότι αποδείχθηκε ανίκανος να εξασφαλίσει ένα προνομιακό καθεστώς για τη χώρα του και περνά στην αντεπίθεση, φτάνοντας να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο Κάμερον ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να ενώσει την Ευρώπη με απώτερο στόχο την κοινή πρόοδο, ακριβώς όπως είχε κάνει ο Τσόρτσιλ όταν προσπαθούσε να συσπειρώσει τους συμμάχους ενάντια στους Ναζί. Μολονότι οι Βρετανοί είναι κατά το πλείστον απογοητευμένοι από τον Ντέιβιντ Κάμερον, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι, όταν εκείνος εμφανίζεται μαχητικός -ή ακόμη και αλαζόνας- η δημοτικότητά του αυξάνεται. Ιδιαίτερα όταν εξαπολύει ατάκες του τύπου «η Βρετανία δεν είναι από αυτούς που το βάζουν στα πόδια. Δεν τα παρατάμε».

Ξεθωριάζει ο Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πιο θορυβώδης από τους Βρετανούς πολιτικούς που ευαγγελίζονται το Brexit σαν πανάκεια για όλα τα κοινωνικά δεινά του λαού, κατηγορεί τον Ντέιβιντ Κάμερον για αριβισμό και ανηθικότητα. Κατά τη γνώμη του Φάρατζ, ο Κάμερον εκμεταλλεύεται τη δολοφονία της Κοξ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, οδηγώντας την στην απόφαση του Bremain. Φαίνεται όμως ότι οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις και τις τακτικές του Φάρατζ, ιδιαίτερα ύστερα από την αποκρουστική αφίσα του κόμματός του ενάντια στους πρόσφυγες. Απεικονίζοντας ουρές απόκληρων και επισείοντας την απειλή ότι το μεταναστευτικό ρεύμα από τα ανατολικά, μέσω ΕΕ, θα πνίξει τη Βρετανία, η γιγαντοαφίσα του Νάιτζελ Φάρατζ αποδείχθηκε μπούμερανγκ, καθώς η όλη αισθητική της παρέπεμπε άμεσα σε χιτλερική προπαγάνδα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα