Δημήτρης Κούτρας: Ο εργολάβος που ανάστησε το μετρό Θεσσαλονίκης

Της Μαριάννας Τζάννε

Η ολοκλήρωση της διάνοιξης και της δεύτερης από τις δίδυμες σήραγγες του μετρό στη Θεσσαλονίκη, σε περίπου δύο μήνες, θα είναι ένα γεγονός που η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο θέλει να το γιορτάσει. Ο λόγος είναι ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας κουραστικής και μακριάς διαδρομής, με πολλές κακοτοπιές και απρόβλεπτα γεγονότα που ξεκίνησε μεγαλεπίβολα από την ΑΕΓΕΚ

και Ιταλούς κατασκευαστές πριν περίπου δέκα χρόνια.

Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρούσε να διαχύσει τα έργα στους λιγότερους ισχυρούς του κλάδου, οι οποίοι όμως στην πορεία λύγισαν, υπό το βάρος της ανωριμότητας του έργου, του ανεπαρκούς σχεδιασμού, αλλά και των μεγάλων καθυστερήσεων, που προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση της πόλης.

Το διάστημα αυτό, κατασκευάστηκαν έργα αξίας μόλις 200 εκατ. ευρώ, με τους μετροπόντικες να μπαίνουν σε βαθιά χειμερία νάρκη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Η επανεκκίνηση του έργου πριν έναν χρόνο, έγινε εφικτή χάρη στην υποκατάσταση της διαλυμένης κοινοπραξίας από τον Άκτωρα. Το restart του έργου θα ήταν αδύνατο, εάν το υπουργείο Υποδομών και ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Κούτρας δεν έκαναν μια νέα αρχή, κλείνοντας τις μεγάλες εκκρεμότητες του παρελθόντος, κατανοώντας παράλληλα την σημασία του έργου για την κοινωνία αλλά και τους εκατοντάδες εργαζόμενους.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, το μετρό Θεσσαλονίκης, έστω και τμηματικά μπορεί να ελπίζει ότι θα δοθεί στους κατοίκους της πόλης το 2020. Ο Άκτωρας, έχει ήδη εκτελέσει εργασίες 100 εκατ. ευρώ, το 50% δηλαδή των εργασιών που χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να τελειώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα