Διευρύνουν την τριμηνιαία πτώση (7,2%) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διευρύνουν την πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδεύοντας προς τριμηνιαία πτώση 7,2%, εξαιτίας κυρίως των παγκόσμιων αναταραχών στο ξεκίνημα του 2016.

Ο Europe Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% με «οδηγό» τις μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών. Ο δείκτης, έχοντας καταγράψει ριμπάουντ 14% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, έως τις 14 Μαρτίου, έχει παραμείνει στη συνέχεια στάσιμος και μάλιστα υστερεί έναντι του S&P 500 παρά το γεγονός ότι το 2015 είχε καλύτερη απόδοση από τον αμερικανικό δείκτη.
Παρά την αυξημένη χαλάρωση της νομισματικής

πολιτικής από την ΕΚΤ, η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 13 μηνών, και πλέον οι αναλυτές, που περίμεναν ανάπτυξη της κερδοφορίας στις εισηγμένες εταιρείες, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.

Αντίθετα, τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, η αύξηση των τιμών πετρελαίου και η πτώση του δολαρίου έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση των αμερικανικών μετοχών, μετά το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς στην ιστορία.

«Ειλικρινά δεν καταλάβαινα την προτίμηση των επενδυτών για την Ευρώπη. Το ράλι οφειλόταν στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας, αλλά δεν είχαμε καμία δομική ανάπτυξη. Αυτό το τρίμηνο δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται μόνο στην νομισματική πολιτική. Περιμένω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποαποδίδει» υποστηρίζει ο Kully Samra, διαχειριστής πελατών στην Charles Schwab Corp..

Ακόμα και μετά το ριμπάουντ 12% από τα χαμηλά 2,5 ετών τον Φεβρουάριο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης διαπραγματεύεται κατά 15 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο του και κατά 11% χαμηλότερα από την αποτίμηση του Standard & Poor;s 500.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις αυτό το διάστημα, υποχωρώντας κατά 20%, εν μέσω ανησυχιών ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων βλάπτει την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες του Stoxx 600, εκτός από τρεις, υποχώρησαν στο τρίμηνο.

O FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,8% στις 6.153 μονάδες, ο DAX καταγράφει επίσης πτώση 0,8% στις 9.965 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,42% στις 4.381 μονάδες, ο IBEX κινείται με πτώση 1,68% στις 8.721 μονάδες και ο FTSE MIB με απώλειες 2% στις 18.004 μονάδες.

Ο ιταλικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 11% στο τρίμηνο, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Στο πεδίο των μετοχών, η Bouygues SA υποχωρεί κατά 3,4% και η Orange SA καταγράφει πτώση 1,7% μετά την είδηση ότι οι δύο εταιρείες παρέτειναν την προθεσμία για τη συμφωνία που σχεδιάζουν. Η ανταγωνίστρια τους, Iliad SA, υποχωρεί κατά 3,8%.

Άνοδο 2,6% καταγράφει η γερμανική TUI AG μετά την ανακοίνωση ότι οι κρατήσεις και τα έσοδά της για το καλοκαίρι του 2016 βελτιώθηκαν σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Άνοδος 1,8% για την Serco Group Plc μετά την ανάδειξή της σε προτιμητέα υποψήφιο για τριετές συμβόλαιο με το βρετανικό κράτος. Κέρδη 3,8% για την Genmab A/S.

Keywords
Τυχαία Θέματα