Διεθνές Δικαστήριο: Ισόβια στον Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η ετυμηγόρια που ανακοινώθηκε πριν από λίγο προβλέπει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον 74χρονο σήμερα πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον άνθρωπο που θα μείνει στην ιστορία ως «ο σφαγέας της Βοσνίας», αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μλάντιτς

υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.

Η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία, καθυστέρησε για πάνω από μιάμιση ώρα, καθώς ο κατηγορούμενος ζήτησε να γίνει διακοπή της δίκης για να άει στην τουαλέτα. Οταν επέστρεψε, η υπεράσπιση ζήτησε τη διακοπή ή τη συντόμευση της διαδικασίας λόγω προβλημάτων στην αρτηριακή πίεση του πελάτη της

Ωστόσο, οι δικαστές συνέχισαν την ανάγνωση της ετυμηγορίας, απορρίπτοντας το αίτημα του δικηγόρου για καθυστέρηση της έκδοσης της ετυμηγορίας για ιατρικούς λόγους.

Ο Μλάντιτς σηκώθηκε από τη θέση του καταφερόμενος κατά των δικαστών, με αποτέλεσμα η έδρα να ζητήσει την απομάκρυνσή του κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Ο Μλάντιτς ήταν επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας από το 1992 έως το 1996, κατα τη διάρκεια των άγριων εμφύλιων συγκρούσεων και των εθνικών εκκαθαρίσεων που διαδέχτηκαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Βρέθηκε αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες: δύο για γενοκτονία, πέντε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερις για παραβίαση των νόμων περί πολέμου. Απαλλάχθηκε από τη μια κατηγορία για γενοκτονία, κρίθηκε όμως ένοχος για όλες τις υπόλοιπες. Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκκαθαρίσεις για τιος οποίες κρίθηκε ένοχος, αφορούν τις σφαγές στην Βοσνία, τις επιθέσεις σε πολιορκούμενους πολίτες στο Σεράγεβο, τη σφαγή μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα και την ανάληψη ομήρων από το προσωπικό του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια αποτροπής των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο δικαστής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Μλάντιτς είχε πρόθεση να αφανίσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό των Βοσνίων στη Σρεμπρένιτσα.

Σημειώνεται ότι, μέχρι και τη σύλληψή του το 2011, ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα