"Διαστημικό" το πρόβλημα για τις ναυτιλιακές

Για μία βιομηχανία η οποία αιμορραγεί χρήματα σε κάθε της συναλλαγή, οι ναυτιλιακές οι οποίες ασχολούνται με εμπορεύματα φαίνεται πως θέλουν να αρπάξουν οτιδήποτε φορτίο μπορούνε.

Από το διάστημα, όπου οι δορυφόροι παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων, όλα δείχνουν πως η αγορά πηγαίνει μια χαρά. Εκατομμύρια τόννοι σιδήρου φορτώνονται στη Βραζιλία και την Αυστραλία. Στις ακτές της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Ελλάδας όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Δεν υπάρχουν αναμονές.

Αλλά όλες αυτές οι κινήσεις είναι το αποτέλεσμα

της αδυναμίας, όχι της δύναμης. Οι τιμές των εμπορευμάτων και η ζήτηση είναι τόσο άθλιες που τα φορτία των μεγαλύτερων freight δεν καλύπτουν καν το 1/3 του κόστους των εργαζομένων τους. Συνήθως, οι ιδιοκτήτες σταματούν μερικά πλοία όταν μειώνεται η ζήτηση, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα φαίνονται τόσο άσχημα που πολλοί σκέφτονται με τη λογική του "κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι".

Για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 90, το συνδυασμένη εμπόριο μεταξύ του άνθρακα και του σιδήρου πρόκειται να υποστεί δύο συνεχόμενα χρόνια συρρίκνωσης. Σχεδόν όλες οι ναυτιλιακές θα υποστούν ζημίες φέτος, ενώ δεν θα έχουν και πολλά κέρδη το 2017.

Η παρούσα κρίση οφείλεται στην αύξηση της ναυπήγησης πλοίων η οποία διπλασίασε τους στόλους μέσα σε επτά χρόνια, στοιχηματίζοντας στην συνεχόμενη ανάπτυξη της Κίνας.

Πολλά τέτοια πλοία cargo διαλύονται αφού δεν χρησιμοποιούνται πια. 88 στο σύνολο το 2015 και 14 μέσα σε ένα μήνα φέτος.

Οι ναυτιλιακές οι οποίοι έχουν περισσότερα πλοία από όσα θα ήθελαν έχουν μία σκληρή επιλογή. Είτε θα τα παρατήσουν σε μεγάλα λιμάνια περιμένοντας να τα ξαναχρησιμοποιήσουν ή θα συνεχίσουν να δρουν χωρίς κερδοφορία. Οι περισσότεροι διαλέγουν το δεύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα