ΔΕΣΦΑ: Κορυφώνεται η αγωνία στα δύο στρατόπεδα των διεκδικητών

Της Μαριάννας Τζάννε

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ της Πέμπτης ή το αργότερο της Παρασκευής μετατίθεται εκτός απροόπτου, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, περίπου έξι εβδομάδες μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Τη βεβαιότητα ότι θα βγει «λευκός καπνός» στα

τέλη της εβδομάδας, εξέφρασε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όσοι, παρακολουθούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Σταθάκη ισχυρίζονται ότι η αναφορά που συνόδευσε τις δηλώσεις του για το άνοιγμα δύο προσφορών δεν έγινε τυχαία. Συνδέουν μάλιστα τα όσα ανέφερε, με τις ισχυρές πιέσεις που φέρεται να άσκησε όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam προκειμένου να αποδυναμώσει την προσφορά της δεύτερης κοινοπραξίας που απαρτίζουν η ισπανική Reganosa, η Ρουμανική Transgaz και η αναπτυξιακή τράπεζα EBRD.

Το βάρος φαίνεται να έπεσε στη συμμετοχή του τραπεζικού Οργανισμού, με τους ισχυρούς μετόχους του TAP (ιταλική Snam, Βελγική Fluxys και ισπανική Enagas) να θέτουν καταιγιστικά ερωτήματα σχετικά με την νομική εγκυρότητα της συμμετοχής στο διαγωνισμό της EBRD, όπως για παράδειγμα πως το καταστατικό της και η μετοχική της σύνθεση της επιτρέπουν να συμμετέχει σε ένα πρότζεκτ ιδιωτικοποίησης κ.α. Αυτός κατά ορισμένες πηγές ήταν και ένας από τους λόγους που ανάγκασαν το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε τόσο ενδελεχή έλεγχο των δικαιολογητικών, να ζητήσει διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τις συμβάσεις και τα μερίδια των μετόχων προκειμένου να διασφαλίσει την έγκριση της DG Energy και να αποφύγει μια νέα εμπλοκή στο διαγωνισμό.

Η ισχυροποίηση του δεύτερου σχήματος που ήταν και η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, δείχνει να έχει «χαλάσει» τα σχέδια των πανίσχυρων διαχειριστών δικτύου φυσικού αερίου της ΕΕ για καταβολή χαμηλού τιμήματος.

Κατόπιν τούτων ο διαγωνισμός περνά στην επόμενη και τελική φάση, με τις προβλέψεις να δίνουν πιθανότητες επικράτησης των δύο σχημάτων 50%-50% και να μιλούν για υψηλό τίμημα. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, ο πήχης της αποτίμησης του ΔΕΣΦΑ στα Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης έχει ανέβει και υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Την όλη διαδικασία για την κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam που κινεί τα νήματα στο διαγωνισμό φαίνεται να σκιάζει η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, η οποία εμποδίζει την λήψη σοβαρών κυβερνητικών αποφάσεων.

Όσοι βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, παρομοιάζουν το σκηνικό με την πιθανότητα να έπρεπε να ληφθεί μια σοβαρή απόφαση για τα ΕΛΠΕ ή τη ΔΕΗ και να μην υπήρχε κυβέρνηση!

Υπό τις συνθήκες αυτές, αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι όσο δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, αυτό θα δυσκολεύει τις πρωτοβουλίες κινήσεων, όπως π.χ η δημιουργία ενός μοχλού πίεσης στην ΕΕ ή ακόμη και η εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για να πάνε σε ένα β΄ γύρο. Όσοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα θυμίζουν ότι πρόσφατα η ιταλική ENEL αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό στην πολιτική απανθρακοποίησης μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση.

Αρμόδιες πηγές που είναι σε θέση να συνομιλούν με μέλη της κοινοπραξίας αναφέρουν πάντως ότι η Ελλάδα είναι μέσα στα πλάνα και την στρατηγική τους και ότι η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ θα πάει μπροστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα