ΔΕΣΦΑ: Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης η παραίτηση Ξιφαρά

Της Ελένης Στεργίου

Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κώστας Ξιφαράς, ύστερα από αίτημα της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας, καθότι η κυβέρνηση δρομολογεί εναλλακτικό σχέδιο αποκρατικοποίησης του διαχειριστή.

Ο κ. Ξιφαράς ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης και παρέμενε στην θέση του, καθώς ο ίδιος είχε χειριστεί την υπόθεση της πώλησης του 66% ΔΕΣΦΑ στη Socar. Ο ίδιος είχε θέσει

την παραίτησή του στην διάθεση της νέας κυβέρνησης, ωστόσο του είχε ζητηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του διαχειριστή.

Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα στελέχη της Snam, της εταιρείας που διαχειρίζεται το ιταλικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, και πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη των Ιταλών σχετίζεται με την εν εξελίξει προσπάθεια να μη ναυαγήσει η πώληση του. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός διαχειριστής έχει εμπλακεί στη διαδικασία από τη στιγμή που η Κομισιόν είχε ζητήσει να μεταβιβαστεί ποσοστό τουλάχιστον 19%, από το μερίδιο που θα αποκτούσε η Socar, σε πιστοποιημένο ευρωπαίο διαχειριστή, προκειμένου ο ΔΕΣΦΑ να καλύπτει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας.

Η Socar και η ελληνική πλευρά είχαν καταλήξει στην ιταλική εταιρεία, η οποία φαίνεται να έδειξε ενδιαφέρον να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα τα κλιμάκια των θεσμών ζήτησαν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του 2013 και χωρίς αλλαγή στο προσφερόμενο τίμημα. Οι δανειστές ζητούν ολοκλήρωση της πώλησης με βάση το διαγωνισμό του 2013, με το Δημόσιο να εισπράττει 188 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα πιθανό σενάριο είναι η μεταβολή των μετοχικών ποσοστών που προβλέπονται με πώληση μεγαλύτερου μεριδίου της Socar προς τη Snam, χωρίς να αποκλείεται και επαναγορά του ποσοστού που πωλείται από τα ΕΛΠΕ (35% από το συνολικό 66%). Φυσικά, προϋποθέτει τη συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων και ειδικά της Socar.

Keywords
Τυχαία Θέματα