Δεν τρόμαξε η Wall Street από την «απειλή» Τραμπ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι επενδυτές στη νέα «βόμβα» Τραμπ με αφορμή τις τελευταίες του περιπέτειες, μετά και την «προδοσία» από τον δικηγόρο του Μάικλ Κοέν.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αμερικανό Πρόεδρο (και τα σενάρια καθαίρεσής του), μετά και την ομολογία του άλλοτε πιστού δικηγόρου του πως εξαγόρασε τη σιωπή δύο ερωμένων του Τραμπ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντέδρασε με μια «απειλή», που ίσως σε μια άλλη εποχή να είχε προκαλέσει

-το λιγότερο- ισχυρές αναταράξεις στις αγορές.

«Αν ποτέ καθαιρεθώ, οι αγορές θα καταρρεύσουν και όλοι θα γίνουν φτωχότεροι», δήλωσε ο Τραμπ.

Στην εποχή του Twitter όμως (το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο λατρεύει να χρησιμοποιεί και να τρελαίνει τις αγορές) η δήλωσε αυτή δεν άνοιξε... ρουθούνι. Φαίνεται πως οι επενδυτές έχουν πάθει ανοσία στο φαινόμενο Τραμπ, ή απλώς... εστιάζουν αλλού, και συγκεκριμένα στην καλπάζουσα οικονομία των ΗΠΑ αλλά και τα ισχυρά θεμελιώδη και αποτελέσματα των αμερικανικών εισηγμένων.

Έτσι, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σχετικά ήπιες απώλειες, την ημέρα μάλιστα που η Wall Street γιόρτασε (κι εξακολουθεί να γιορτάζει) τη μακριοβιότερη bull market όλων των εποχών.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 25.657 μονάδες με απώλειες 0,3%, με τον S&P 500 να κινείται 0,16% χαμηλότερα στις 2.857 μονάδες. Στο 0,13% η πτώση για τον Nasdaq στις 7.878 μονάδες, ενώ ανοδικά κατά 1% κινήθηκε ο δείκτης «φόβου» VIX στις 12,3 μονάδες, ο οποίος ωστόσο παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, ενδεικτικός του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί στην αμερικανική αγορά.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο, που κέρδισε έναντι όλων των ανταγωνιστών του, με την ισοτιμία με ευρώ να βρίσκεται στο 1,1543.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,82%.

Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε μόλις 0,1% στα 67,83 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.194 δολ./oz.

Όλα τα βλέμματα στη Fed

Όλα αυτά στον απόηχο των Πρακτικών της Fed, η οποία εν μέσω ισχυρής ανοδικής πορείας της οικονομίας των ΗΠΑ έδωσε σινιάλο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα άλλης μίας (της τρίτης για φέτος) το Σεπτέμβριο, με ορισμένους αναλυτές να βλέπουν και τέταρτη πριν το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, όλα τα βλέμμα είναι στραμμένα στο Jackson Hole, στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

«Με βάση αυτά που βλέπω σήμερα, νομίζω ότι δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες», ενώ αρκετές άλλες θα ήταν κατάλληλες για το επόμενο έτος», δήλωσε η George.

Η εικόνα στο εμπόριο

Στο εμπορικό μέτωπο, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές εντάσεις, καθώς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι δασμοί ύψους 25% σε κινέζικα προϊόντα.

Οι νέοι δασμοί επιβάλλονται σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινέζικα προϊόντα αξίας 16 δισ. δολ., ανεβάζοντας έτσι την αξία των κινεζικών προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί στα 50 δισ. δολ.

Κι ενώ ο Τραμπ έχει δώσει εντολή σε αρμόδιες επιτροπές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών σε νέα κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ., το Πεκίνο ετοιμάζεται κι αυτό με τη σειρά του να προχωρήσει σε αντίποινα, επιβάλλοντας και αυτό αντίστοιχους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικάνικα προϊόντα αξίας 16 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας πραγματοποιούν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την μεταξύ τους εμπορική κρίση και να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ο οποίος απειλεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Μακροοικονομικά νέα

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, νέα μείωση, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατέγραψαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους εταίρους τους.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000, στις 210.000, την εβδομάδα έως τις 18 Αυγούστου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα