Δεν θα συγκεντρώνουν ΦΠΑ, δε θα ζητάνε επιδόματα κ. Μαυραγάνη όπως ο Del Boy

Την περίοδο της αγγλικής ύφεσης το 1981 παιζόταν στην Αγγλία η κορυφαία αγγλική τηλεοπτική σειρά «Οnly For Fools and Horses». Εκεί ο βραβευμένος ηθοποιός David Jason, έπαιζε τον ρόλο του Del Boy, ενός μικροαπατεώνα του Λονδίνου που αγόραζε διάφορα πράγματα και τα μεταπωλούσε, συνήθως αποτυχημένα. Σ' ένα επεισόδιο, εξηγούσε στον αδελφό του, ότι ως πωλητές δεν χρέωναν το ΦΠΑ από τη μια, αλλά

από την άλλη πλευρά δεν ζητούσαν από το κράτος επιδόματα ( We don’t collect vat, We don’t give nothing ). Ξεκάθαρα πράγματα από τον Del Boy, σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα η οποία παραμένει άδικη, εξαφανίζοντας την μεσαία τάξη. Ο κίνδυνος, όμως, είναι να καταστούν πολλοί Έλληνες Del Boys.

Κι έχουμε και λέμε : Γύρω στα 30.000 ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία ποσά από 50- 100 χιλ. ευρώ κι δεν έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν την υπόθεση τους, και μόνο 10 χιλιάδες ΑΦΜ έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Οι δυο παραπάνω κατηγορίες χρωστούν συνολικά 1,5 δις. ευρώ. Από την άλλη πλευρά. 1, 7 εκατ. οφειλέτες χρωστούν 1,1 δις. ευρώ για ποσά μέχρι 3000 ευρώ. Σ ‘ αυτή την κατηγορία μικροοφειλετών έχει προσέλθει το 10% για να κάνει ρύθμιση, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους μεγαλοφειλέτες. Οι απειλές που εκτοξεύονται κάθε τρεις και λίγο έπιασαν τόπο.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης κάνει το ένα ολέθριο λάθος πίσω από το άλλο. Με νόμο θα φορολογήσει τα κέρδη των ομολόγων με 20% ενώ αντίστοιχα οι ζημιές δεν δηλώνονται. Είναι θέμα χρόνου τα οποία κεφάλαια έχουν μείνει στην Ελλάδα να φύγουν στο Λουξεμβούργο. Συνοψίζουμε. Τα λεφτά θα φύγουν για γερμανικές τράπεζες στο Λουξεμβούργο και το Υπουργείο Οικονομικών θα κυνηγά μόνο μικροφειλέτες. Αντίθετα, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων συνεχίζουν να μην δίνουν τίποτα και να παίρνουν τα πάντα. Ο κ. Μαυραγάνης πρέπει να το σκεφθεί καλά: Αν θέλει να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη δεν παίρνεις λίγα από πολλούς – όπως μερικοί συνοικιακοί νταβατζήδες - αλλά πολλά από λίγους.

Tags: Del Boy Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα