Δεν έχουν μάτια, αλλά βλέπουν: Τι είναι;
Μπορεί να μην έχουν μάτια, αλλά βλέπουν το φως: Τι είναι; Την απάντηση στο γρίφο δίνουν ερευνητές από το τμήμα Βιολογίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τους οποίους ο οργανισμός που δεν έχει μάτια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τυφλός είναι τα κοράλλια.
Τα περίτεχνα κομψοτεχνήματα της φύσης που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και δίνουν μάχη να διατηρηθούν, την ώρα που η αύξηση της θερμοκρασίας
Οι επιστήμονες από το ιαπωνικό πανεπιστήμιο κατέγραψαν τον μηχανισμό με τον οποίο ανιχνεύουν διαφορετικούς τύπους φωτός.
Αντί για τα γνωστά αμινοξέα που χρησιμοποιούν άλλοι οργανισμοί, χρησιμοποιούν ιόντα χλωρίου για να ανιχνεύουν φως, πρωτοφανές στην επιστήμη.
Αυτή η διαδικασία βασίζεται σε μια πρωτεΐνη φωτός που ονομάζεται οψίνη, συγκεκριμένα από την ομάδα ASO-II, η οποία βρίσκεται στα κοράλλια και στις θαλάσσιες ανεμώνες.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο eLife, η όραση των κοραλλιών βασίζεται στις οψίνες, πρωτεΐνες ανίχνευσης φωτός μέσω του αμφιβληστροειδούς. Οι οψίνες είναι η χημική βάση της οπτικής φωτομετατροπής, το στάδιο ανίχνευσης φωτός, και αυτές χρησιμοποιούν ιόντα χλωρίου για να εναλλάσσονται στο υπεριώδες και στο ορατό φως, ανάλογα με το pH του περιβάλλοντός τους. Ο αμφιβληστροειδής συνδέεται με την οψίνη για να σχηματίσει μια φωτοευαίσθητη χρωστική ουσία μέσω ενός ειδικού χημικού δεσμού που ονομάζεται βάση Schiff.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ανθόζωα, όπως τα κοράλλια και οι θαλάσσιες ανεμώνες, έχουν οψίνες που ανήκουν στην ομάδα ASO-II, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα και διαφέρει από εκείνη των θηλαστικών.
Ο Ακιχίσα Τερακίτα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εκ των συντακτών της μελέτης, σχολίασε πως ορισμένες οψίνες ASO-II σε κοράλλια που σχηματίζουν υφάλους «δεν έχουν τα συνηθισμένα αμινοξέα αντι-ιόντων που βρίσκονται σε άλλες ζωικές οψίνες». Πώς, λοιπόν, είναι δυνατή η ανίχνευση του φωτός;
Αναζητώντας απαντήσεις, αποφάσισαν να αναλύσουν τις οψίνες στο κοράλλι Acropora tenuis που χτίζει υφάλους.
Εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους, οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι στο συγκεκριμένο είδος, οι οψίνες ASO-II αντί να χρησιμοποιούν αμινοξέα, χρησιμοποιούν ιόντα χλωρίου από το περιβάλλον ως αντιιόντα.
Αυτά τα ιόντα χλωρίου σταθεροποιούν την ένωση πιο αδύναμα απ’ ό,τι ένα αμινοξύ, επιτρέποντας στις οψίνες να αλλάζουν ανιχνεύοντας υπεριώδες ή ορατό φως, ανάλογα με το pH του περιβάλλοντος. Σε χαμηλό pH, δηλαδή πιο όξινο περιβάλλον, η ένωση είναι φορτισμένη και απορροφά ορατό φως, ενώ σε υψηλό pH, η απορρόφηση γίνεται υπεριώδης.
Καθώς τα κοράλλια ζουν συμβιωτικά με τα φύκια που παράγουν θρεπτικά συστατικά μέσω φωτοσύνθεσης, αυτή η διαδικασία αλλάζει το pH μέσα στα κύτταρα των κοραλλιών. Έτσι, πιθανώς μεταβάλλεται και η ευαισθησία τους στο φως.
Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για βιοτεχνολογικές εφαρμογές, όπως νέα εργαλεία που ενεργοποιούνται με το φως, των οποίων η ευαισθησία μπορεί να αλλάζει σύμφωνα με το pH.
«Η οψίνη ASO-II του Acropora tenuis αποδείχθηκε ότι ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου με τρόπο που εξαρτάται από το φως, υποδεικνύοντας πιθανές εφαρμογές ως εργαλείο οπτογενετικής του οποίου η ευαισθησία στο μήκος κύματος αλλάζει με το pH», δήλωσε ο Μιτσουμάσα Κογιανάγκι, καθηγητής στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα και ένας από τους κύριους συντάκτες της μελέτης.
Διαβάστε ακόμη
Έπεσαν οι υπογραφές για την διάσωση της Οικίας Ανάργυρου στις Σπέτσες (pics)
BofA: Οι νέες τιμές-στόχοι και οι συστάσεις για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο
Tο χάπι που εξαφανίζει το “τρακ” κάνει θραύση στις γυναίκες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Burnout: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε φτάσει στα όριά σας
- Ο CEO του eBay πιστεύει ότι κάθε σπίτι κρύβει ένα… χρυσωρυχείο
- Καταλύτης γεωπολιτικών διεργασιών η συμμετοχή της Chevron στις έρευνες για υδρογονάνθρακες
- Ένταση στη συνάντηση Στάρμερ-Χέρτζογκ: Ειπώθηκαν σκληρά πράγματα, λέει ο Ισραηλινός πρόεδρος
- Μοσχαρίσιο κρέας: Γιατί έχουν εκτοξευθεί οι τιμές – «Σε μερικούς μήνες θα δούμε εξομάλυνση»
- Φάμελλος από την ΔΕΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να ενώσει δυνάμεις
- Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα μειώνονται οι τιμές μειώνονται έως 20%
- Εφορία: Ποιοι μπορούν να έχουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ και πώς
- Κοντά στα ιστορικά υψηλά ο χρυσός με το βλέμμα στα επιτόκια της Fed
- Συνάντηση Μελόνι – Σάντου με φόντο την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα μειώνονται οι τιμές μειώνονται έως 20%
- Δεν έχουν μάτια, αλλά βλέπουν: Τι είναι;
- Rolex: Οι δασμοί και η παγκόσμια αβεβαιότητα δεν επηρέασαν τις πωλήσεις
- Αυτόματη επιστροφή ενοικίου έως 800€: Ποιοι δικαιούνται και πώς θα καταβληθεί
- Έναρξη νέας εποχής: Η F1 γιορτάζει με σαμπάνια χωρίς αλκοόλ στις πίστες
- Η OpenAI λανσάρει το LinkedIn για AI: Η πλατφόρμα για εύρεση εργασίας και πιστοποίησης δεξιοτήτων
- Ασφάλιστρα στην Ελλάδα: +3% στο εξάμηνο – Στα €2,9 δισ. η αγορά
- Πιερρακάκης στον Economist: Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη, για να ανταποκριθεί στο «όραμα» Ντράγκι (pic)
- «Ο Νικολά πληρώνει τον λογαριασμό»: Πώς ο viral λογαριασμός στο Χ έγινε σλόγκαν για το γαλλικό χρέος (πίνακες)
- Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 1% στις τιμές με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και φόβους για υπερπροσφορά
- Τελευταία Νέα New Money
- Δεν έχουν μάτια, αλλά βλέπουν: Τι είναι;
- Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 1% στις τιμές με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και φόβους για υπερπροσφορά
- Η OpenAI λανσάρει το LinkedIn για AI: Η πλατφόρμα για εύρεση εργασίας και πιστοποίησης δεξιοτήτων
- Πιερρακάκης στον Economist: Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη, για να ανταποκριθεί στο «όραμα» Ντράγκι (pic)
- Rolex: Οι δασμοί και η παγκόσμια αβεβαιότητα δεν επηρέασαν τις πωλήσεις
- Ινδία: Αναδεικνύεται σε νέα δύναμη για την Apple – Πωλήσεις πάνω από $9 δισ.
- Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα μειώνονται οι τιμές μειώνονται έως 20%
- Έναρξη νέας εποχής: Η F1 γιορτάζει με σαμπάνια χωρίς αλκοόλ στις πίστες
- Αυτόματη επιστροφή ενοικίου έως 800€: Ποιοι δικαιούνται και πώς θα καταβληθεί
- Ασφάλιστρα στην Ελλάδα: +3% στο εξάμηνο – Στα €2,9 δισ. η αγορά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ElvalHalcor: Στα 70,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο
- Ο στενός συνεργάτης του Trump, Charlie Kirk, δέχτηκε πυρά σε εκδήλωση στη Γιούτα
- ΜμΕ: Δειλά βήματα στην ΤΝ – Αισιοδοξία για το επόμενο βήμα
- Γαλλία: Δεν υπάρχει «μήνας του μέλιτος» για τον νέο πρωθυπουργό – Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις
- Δικαστική ήττα της Κομισιόν από Meta και TikTok για τον DSA
- Κούβα: Πέμπτο μπλακάουτ σε λιγότερο από έναν μήνα
- Carney: Fast–track επενδύσεις για να μειωθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ
- Συνάντηση Μελόνι – Σάντου με φόντο την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου
- Κατάρ: «Εξετάζεται συλλογική αντίδραση μετά τα ισραηλινά πλήγματα στην Ντόχα»
- Άνοδος άνω του 1% για το πετρέλαιο εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών ανησυχιών



