ΔΕΗ: Ελπίδες στις θυγατρικές για να «γυρίσει σελίδα» στην ενεργειακή αγορά

Της Μαριάννας Τζάννε

Την άλλη όψη της ΔΕΗ και την μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού της σε εταιρεία ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, επιχειρούν να υποστηρίξουν τα στελέχη της, την ώρα που η αρνητική ειδησιογραφία για την επένδυση στα Σκόπια συνεχίζει να σφυροκοπεί την εταιρεία.

Χθες,

μιλώντας στο Α-Energy Forum για την ενεργειακή εξοικονόμηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΥΑΝ κ. Ηλίας Μοναχολιάς αναφέρθηκε στα μεγάλα πρότζεκτ που υλοποιεί η «πράσινη» ΔΕΗ στα νησιά.

Όπως δήλωσε υπάρχουν 11 εργοτάξια σε 10 νησιά ενώ έχει ανατεθεί μελέτη στο ΙΕΝΕ για την μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και την διείσδυση των ΑΠΕ στο Καστελόριζο. Ο κ. Μοναχολιάς αναφέρθηκε και στην σύσταση μια νέας εταιρείας της Greenesco, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και του οδοφωτισμού.

Η εταιρεία όπως αναφέρθηκε έχει υπογράψει συμβάσεις με δύο μεγάλους πελάτες και ετοιμάζεται να ανοίξει πόρτα σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Στον αντίποδα, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας κ. Γιάννης Κοπανάκης αναφέρθηκε στον επόμενο βηματισμό της ΔΕΗ που είναι η υπηρεσία της πράσινης ηλεκτροκίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες οδοφωτισμού και η εξοικονόμηση ενέργειας σε αντλιοστάσια.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιάννης Ανδριώτης παραδέχτηκε ότι η παρουσία στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι φτωχή σε σχέση με τα μεγέθη της.

Όπως είπε, πέρσι η ΔΕΗ εξοικονόμησε 60 χιλιοτόνους ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμούν με 700 μεγαβατώρες. Αυτό όπως δήλωσε είναι μέσα στους εθνικούς στόχους αλλά η προσπάθεια χρειάζεται να ενταθεί. Ο κ. Ανδριώτης αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχεται η ΔΕΗ και περιέγραψε το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

«Μέσα στον τελευταίο χρόνο ολοκληρώθηκε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, μειώθηκε το μερίδιο της επιχείρησης κατά 20% στην λιανική και κατά 45% στην χονδρική και πρέπει να απομακρυνθεί το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της».

Όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ, μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η κοινωνική πολιτική της, η διατήρηση των στρατηγικών κακοπληρωτών και ο ασφυκτικός μνημονιακός κλοιός που εμποδίζει την ανανέωση του προσωπικού της.

Επιμένει η αντιπολίτευση στην κριτική για την EDS

Χθες πάντως, η ΝΔ επανέφερε στο προσκήνιο τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ στα Σκόπια και χαρακτήρισε υψηλού ρίσκου την επένδυση, την ώρα που τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η υπόθεση της EDS προκάλεσε ένταση και ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα όταν έγινε γνωστό ότι ανήκε σε συνεργάτη του Προέδρου των Σκοπίων Ζάεφ και οριστικοποιήθηκε λίγους μήνες πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, πέρσι η εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκ. ευρώ έναντι κερδών 1 εκ. ευρώ το 2015. Επίσης αύξησε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από 10,9 εκατ. ευρώ το 2015, σε 17,9 εκατ. το 2016 και σε 18,7 εκατ. ευρώ το 2017. Τα συνολικά πάγια της εταιρείας ανέρχονται σε 18,18 εκατ. ευρώ και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία σε 600,4 χιλ. ευρώ.

Ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΝΔ, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε χθες ότι από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕH μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, η ΔΕH το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που όπως σημείωσε, αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα