ΔΕΗ: Έχασε μερίδιο 2% στη λιανική το Σεπτέμβριο

Της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί η ΔΕΗ να απώλεσε το 2% του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα, όμως ο μνημονιακός στόχος να φτάσει το 75,2% έως τα τέλη του έτους φαντάζει άπιαστο όνειρο. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, το ποσοστό της Επιχείρησης υποχώρησε στο 83,56% από 85,55%, με τους ιδιώτες προμηθευτές να παίρνουν κεφάλι και να αυξάνουν την δύναμή τους στην αγορά.

Τα ποσοστά της ΔΕΗ

φαίνεται να ξεκόλλησαν από τις αυξητικές τάσεις της θερινής περιόδου όπου το μερίδιο «τσίμπησε» ελαφρώς προς τα πάνω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπήρχε σχεδόν αμετάβλητο. Μεγάλο άλμα πραγματοποίησαν τον Σεπτέμβριο οι εταιρείες ΗΡΩΝ (ΓΕΚ Τέρνα, Γαλλική Engie και Qatar Petroleum) με μερίδιο 3,92% από 3,30% τον Αύγουστο και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου με 3,82% έναντι 3,48%. Μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στα ποσοστά της ELPEDISON (ΕΛΠΕ, Edison, Ελλάκτωρ, Χαλκόρ) με 3,72% έναντι 3,27% τον περασμένο μήνα και της Watt &Volt συμφερόντων Αναστάσιου Παπαπαναγιώτου που έφτασε το 1,37% από 1,23%. Ακολουθούν η NRG TRADING του ομίλου Χανδρή στο 1,13% από 0,96% και η VOLTERRA του ομίλου J&P Άβαξ στο 0,94% έναντι 0,84%. Ο ΟΤΕ ο οποίος συμμετέχει στην λίστα αλλά καλύπτει μόνο τις δικές του ενεργειακές ανάγκες ήταν στο 0,29% έναντι 0,3% και τα ΕΛΤΑ στο 0,09% έναντι 0,08%.

Για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσουν περαιτέρω τη θέση τους στην αγορά θα αποτελέσει η επικείμενη δημοπρασία (ΝΟΜΕ) της 25ης Οκτωβρίου. Μολονότι η ΝΟΜΕ θα διεξαχθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, αφού αποφασίστηκε να μπει πλαφόν στις ποσότητες ρεύματος που θα εξαχθούν, κρίνεται πολύ σημαντική για την ανακατανομή της πίτας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη δημοπρασία συνολικού ύψους 718 μεγαβατώρων (στην συνολική ποσότητα θα προστεθούν οι 250 Mεγαβατώρες που προκύπτουν από την απόκλιση του μεριδίου της ΔΕΗ από τον στόχο, συν 220 Mwh/h που προέβλεψε το μνημόνιο του Ιουνίου) από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία της αγοράς τον επόμενο χρόνο.

Πάντως η εναλλακτική πρόταση της ΔΕΗ να μετακινήσει 500.000 συνδρομητές στον ανταγωνισμό, συστήνοντας ξεχωριστές εταιρείες, δεν αντιμετωπίζεται με πάθος από την πολιτική ηγεσία που θεωρεί ότι κέντρο βάρους για την μείωση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας, πρέπει να είναι η πώληση του 40% του λιγνίτη. «Αν δεν πετύχουμε τους στόχους με τη μείωση του μεριδίου από τις μονάδες παραγωγής, θα βρούμε άλλα εργαλεία, αλλά όχι το διωγμό των καταναλωτών», σημείωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα