Δε συγκινείται από τις αναδυόμενες αγορές η Fed - Έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια

Δε δείχνει να συγκινείται η Fed από το «γολγοθά» των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες θα επηρεαστούν αρνητικά από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων του αμερικανικού δολαρίου.

Τα νόμισματα αναπτυσσόμενων χωρών δέχονται «σφυροκόπημα» εν μέσω κλιμακούμενου sell-off, καθώς επικρατεί η ανησυχία ότι οι οικονομίες τους δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού σε δολάρια.

Αυτό έχει ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες σε Ινδία και Ινδονησία να αυξήσουν

τα επιτόκια, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στη fed, με την Τουρκία σήμερα να ανακοινώνει νέα αιφνίδια αύξηση επιτοκίων προκειμένου να προστατεύσει την τουρκική λίρα.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τέτοιου είδους περιστατικά είναι αρκετά για να αποτρέψουν την Fed από το να προχωρήσει στις τουλάχιστον δύο ή τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων που έχει υποσχεθεί για φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης αύξησης την επόμενη εβδομάδα.\

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, ανταπάντησε στην κριτική, δηλώνοντας ότι οι ευθύνες που επιρρίπτονται σε ότι αφορά το ρόλο της νομισματικής πολιτικής στο δολάριο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες είναι συχνά «υπερβολικές».

«Αμφιβάλλω ότι θα αλλάξουν πολιτική με βάση το φόβο», δηλώνει ο Bricklin Dwyer, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas στη Νέα Υόρκη. Οι αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές αυτή τη στιγμή αποτελούν απλά «θόρυβο, αν και δικαιολογημένο. Ωστόσο επηρεάζουν τις προοπτικές της αμερικανικής ανάπτυξης; Η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον όχι ακόμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα