Prevent: Η μικρή εταιρεία που τόλμησε να τα βάλει με το γίγαντα VW

Ασταμάτητες κρίσεις εδώ και ένα χρόνο, πλήττουν τη Volkswagen λόγω του σκανδάλου της εκπομπής ρύπων. Παρόλα αυτά, αυτό που "λύγισε" τελικά την εταιρεία δεν ήταν μία δικαστική απόφαση ή ρυθμιστικές αρχές αλλά ένας... προμηθευτής από τη Bοσνία.

Το σταμάτημα της παραγωγής, το οποίο μέχρι και σήμερα επηρέαζε έξι γερμανικά εργοστάσια, άρθηκε την έκτη ημέρα, αφού ο γερμανικός γίγαντας κατάφερε, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις να συμφωνήσει με

τη Βοσνιακή Prevent. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης είχε σταματήσει τις γραμμές παραγωγής των best-seller Golf και του μεγαλύτερου Passat λόγω της ασυμφωνίας αυτής.

Δύο θυγατρικές της Prevent σταμάτησαν την παράδοση εξαρτημάτων μετά από την ακύρωση νέου συμβολαίου από τη VW η οποία δεν δέχτηκε να πληρώσει και για τα εξαρτήματα του συμβολαίου. Αν και η VW είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί το όνομα και το μέγεθός της για να κάνει αυτό που θέλει, η Prevent είναι η πρώτη εταιρεία που της αντιτέθηκε.

Η Prevent, η μεγαλύτερη εξαγωγέας της Βοσνίας απασχολεί πάνω από 13.000 άτομα, σε 36 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, και παράγει μία τεράστια γκάμα προϊόντων. Mε τον πατέρα Hastor να έχει παραδώσει τα "κλειδιά" της επιχείρησης στους υιούς του μετά από 40 χρόνια συνεργασίας με τη Volkswagen, η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολο σημείο.

Ο Hastor, ο άνθρωπος που "έστησε" ολόκληρη την εταιρεία, ξεκίνησε την ανοδική του πορεία τη δεκαετία του '70. Ήταν υπεύθυνος για τα μη-μεταλλικά εξαρτήματα της Tvornica Automobila Sarajevo, η οποία κατασκεύαζε μοντέλα VW υπό το όνομα TAS. Το 1988, ο Hastor μετακόμισε στο Wolfsburg, την καρδιά της VW, έτσι ώστε να εκπροσωπεί την αντιπροσωπεία μετάλλων UNIS. Αργότερα ο ίδιος κατάφερε και τέθηκε επικεφαλής των παρόχων VW στη Σλοβενία, συμπεριλαμβανόμενης και της αρχικής μορφής της Prevent, η οποία τότε κατασκεύαζε προστατευτικά γάντια (εξού και το όνομα).

Νωρίς τη δεκαετία του '90 ο Hastor ξεκίνησε να εξαγοράζει Σλοβένους παρόχους εξαρτημάτων και σιγά-σιγά έγινε κύριoς πάροχος της VW. Επέκτεινε την Prevent στη Bοσνία, και μετακίνησε τα κεντρικά γραφεία στο Σαράγεβο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Hastor είχε εξαιρετικές σχέσεις με τη VW αφού προσηλωνόταν στην επιχείρηση.

Με την πάροδο των ετών, ο Hastor παρέδωσε την εταιρεία του στους γιους του, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να επεκτείνουν το φάσμα της εταιρείας. Παρόλα αυτά, πολλοί πιστεύουν πως η πρόσφατη σύγκρουση με την VW αποτελεί... χαρακίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα