Δανειστές: Πείτε "ναι" σε όλα και θα δούμε για το χρέος

Mειώσεις συντάξεων, απολύσεις και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να ενταχθεί, ουσιαστικά, στο ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Όπως αναφέρει η εφημεριδα η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε ότι θα πρέπει να

εφαρμοστούν τα ακόλουθα τρία μέτρα προκειμένου το ΔΝΤ να «ρίξει και λεφτά» στην Ελλάδα.

Τι θέλει όμως το Ταμείο:

- Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις.

- Μείωση του αφορολόγητου χαμηλότερα από το τρέχον όριο των 8.600 ευρώ και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

- Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το «Βήμα» υπάρχει, ήδη, συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με τον κ. Σόιμπλε να εμφανίζεται πρόθυμος για ελιγμούς στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εάν η Αθήνα δεχθεί να λάβει τα παραπάνω μέτρα.

Προκειμένου η Αθήνα να υποκύψει στα παραπάνω μέτρα οι δανειστές και κυρίως ΔΝΤ και Βερολίνο εμφανίζονται πρόθυμοι να προσφέρουν ορισμένα «δώρα», στα οποία περιλαμβάνονται:

α. Επί της αρχής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη β' αξιολόγηση και ολοκλήρωσή της τον Ιανουάριο,

β. Ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με παροχή έξι δισ. ευρώ,

γ. Η έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος που θα συντάξει το ΔΝΤ (DSA) θα λαμβάνει υπ' όψιν της και τις προτάσεις του ESM αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιο ξεκάθαρη διατύπωση για το τι θα γίνει μετά το 2018 και

δ. Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, βασικού μετόχου του ΔΝΤ, στην Αθήνα με τον Μπαράκ Ομπαμα να έχει κάνει ήδη σαφή αναφορά στο τι χρειάζεται να κάνει η Αθήνα για να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων το χρέος. Απαιτείται, όπως δήλωσε στην Καθημερινή να συνεχιστούν οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα πρωθυπουργό για τα μέτρα που πέρασε, τα οποία όμως δεν φτάνουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με άρθρο του το Σάββατο στην "Εφημερίδα των Συντακτών" υπογράμμιζε πως είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να υπάρχουν "καλά νέα για το χρέος", με τη σχετική συζήτηση όπως σημείωνε "να είναι ήδη στο τραπέζι".

Ερωτηματικό βέβαια παραμένει αν το για να έχουμε αυτές τις καλές ειδήσεις για το χρέος θα έχουν αντίστοιχα ικανοποιηθεί τα αιτήματα του ΔΝΤ όπως υποστηρίζει το Βήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα