«Χτύπημα» από ΔΝΤ σε Ιταλία: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας φέτος, προειδοποιώντας ότι τυχόν νέες εντάσεις στα δημόσια οικονομικά ενδέχεται να βλάψουν την παραγωγή της χώρας, το κόστος δανεισμού και το τραπεζικό σύστημα.

Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ

για το 2019 αντιστοιχεί στις αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ιταλίας στο τριμηνιαίο οικονομικό δελτίο της την Παρασκευή. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio του λαϊκιστικού κινήματος των Πέντε Αστέρων επέκρινε την κεντρική τράπεζα το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι "κάνει συχνά λάθος" και αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα της έκθεσής της.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης φέρεται να αυξάνεται κατά 0,6% το 2019, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για 1% τον Οκτώβριο, ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9% το 2020, αμετάβλητο από την προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με το Ταμείο.

Η επιβράδυνση της εξάρτησης από τις εξαγωγές αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αποδυνάμωσης στην ευρωζώνη, με τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας να αναθεωρούνται επίσης. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη της Ιταλίας το 2019 είναι η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών που αναφέρονται ξεχωριστά στην έκθεση του ΔΝΤ.

Η Ιταλία διακρίνεται επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με το δημόσιο χρέος της, το οποίο βρίσκεται σε ποσοστό άνω του 130% του ΑΕΠ – το δεύτερο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα.

"Τα ιταλικά spreads έχουν μειωθεί από τα υψηλά του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αλλά παραμένουν υψηλά. Μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών αποδόσεων θα πίεζε περαιτέρω τις ιταλικές τράπεζες, θα επιβάρυνε την οικονομική δραστηριότητα και θα επιδείνωνε τη δυναμική του χρέους», τονίζει η έκθεση του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα