Χρυσές Σφαίρες: Ποιοι ξεχώρισαν ενόψει... Όσκαρ

Η φετινή 75η απονομή των Χρυσών Σφαιρών ήταν ιδιαίτερη. Όλα όσα έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες στον λαμπερό, όχι όμως και τόσο καθαρό, χώρο του Χόλιγουντ προμήνυε ότι μόνο συνηθισμένη δεν θα ήταν η αποψινή τελετή. Οι επώνυμοι του Χόλιγουντ, έπειτα από την «καταιγίδα με ονοματεπώνυμο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν» και ό,τι επακολούθησε, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια συλλογής πόρων και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα.

Η αρχή έγινε με την απόφαση όλων, κυρίως όμως των γυναικών, να απαρνηθούν τις φανταχτερές τουαλέτες τους και να περιοριστούν στο μαύρο χρώμα,

δίνοντας κι εκείνες με τον τρόπο τους το σύνθημα ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει χώρο ανάμεσά τους. Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια ήταν αρωγοί και οι άντρες αστέρες που τίμησαν κι εκείνοι την προσπάθεια αυτή, επιλέγοντας άπαντες μαύρα κοστούμια και σμόκιν.

Το στίγμα της βραδιάς φρόντισε να δώσει από νωρίς ο παρουσιαστής Σεθ Μάγιερς, ο οποιος απευθυνόμενος στο κοινό, καλωσόρισε τις κυρίες και τους... εναπομείναντες κυρίους!
«Είμαστε στο 2018, η μαριχουάνα είναι επιτέλους νόμιμη και η σεξουαλική παρενόχληση όχι! Για τους άντρες υποψήφιους, αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που θα ακούσουν το όνομά τους και δεν θα τρομάξουν. Ισως θα έπρεπε να είναι μια γυναίκα στην σκηνή απόψε, αλλά είμαι ένας άντρας που δεν έχει καθόλου δύναμη στο Χόλιγουντ. O Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν δεν είναι στην αίθουσα απόψε γιατί απ' ότι λένε είναι δύσκολος να δουλέψει κανείς μαζί του, αλλά δεν πειράζει, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα γιουχαϊστεί όταν το όνομά του θα ακουστεί στις νεκρολογίες», είπε ο Μάγιερς.

Παράλληλα οχτώ ηθοποιοί - ανάμεσα στις οποίες η Μέριλ Στριπ, η Έμμα Γουάτσον και η Μισέλ Γουίλιαμς - επέλεξαν να φέρουν μαζί τους ως καλεσμένες οχτώ ακτιβίστριες κατά των φυλετικών και γενετικών διακρίσεων.

Στο ίδιο κλίμα και ο λόγος της Όπρα Γουίνφρεϊ στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ. Αρχικά η παρουσιάστρια θυμήθηκε το Όσκαρ που δόθηκε το 1964 στον Σίντνεϊ Πουατιέ για την ταινία Lilies of the Field και το οποίο η ίδια παρακολούθησε στο σπίτι της μητέρας της. «Και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά κορίτσια που μας βλέπουν καθώς εγώ είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονείμεται αυτό το βραβείο» τόνισε η αφροαμερικανή παρουσιάστρια και παραγωγός. Η Γουίνφρεϊ έκανε και ειδική αναφορά στην Ρέισι Τέιλορ μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες. «Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε» συμπλήρωσε.

Ήταν η Νικόλ Κίντμαν αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική μίνι σειρά (τη Big Little Lies), στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Ουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της μέχρι σήμερα.

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο, επίσης βραβεύθηκε (δεύτερος ανδρικός ρόλος), όπως και η Λόρα Ντερν (δεύτερος γυναικείος) που επίσης παίζει στη σειρά.

Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το δυστοπικό δράμα The Handmaid's Tale, που θέλει τις ΗΠΑ να στενάζουν στα χέρια μιας φονταμενταλιστικής δικτατορίας η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες. Ο δημιουργός της σειράς Μπρους Μίλερ απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν έκπληξη το ότι η πρωταγωνίστρια, η Ελίζαμπεθ Μος, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά, το αφιέρωσε στη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, και «στις γυναίκες (...) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα