Χρηματιστήριο: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο

Ήπια ανοδικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μακριά όμως από τα υψηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη κατά 0,35%, στις 866,81 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 0,85%, ενώ ήταν η τρίτη κατά σειρά εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο.

Η αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιορισμών και οι ανησυχίες για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας που θα προκύψει από την μετάλλαξη “Δέλτα” διατήρησε το κλίμα επιφυλακτικότητας

στην εγχώρια αγορά με την κόπωση στο ταμπλό να είναι εμφανής, αφού μεσολάβησαν σημαντικές και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις, ενώ η ειδησεογραφία δεν είχε νέο που να βάλει ένα νέο καταλύτη στην εικόνα.

Η υποχώρηση της αγοράς και το αργό τέμπο συναλλαγών προς ώρας εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Πλέον, υπάρχουν επίπεδα τοποθετήσεων σε επιμέρους μετοχές που δικαιολογούν την αγορά τους με πιο πειστικό τρόπο (κέρδη, μερίσματα, προοπτικές). Το βασικό πλάνο ανάπτυξης και μελλοντικών εισροών σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας δεν έχει αλλάξει, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων στα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα έχουν την δυναμική που απαιτείται για να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,25%, στις 2.081,33 μονάδες και με εβδομαδιαία απόδοση -1,39% η Λάμδα με 6,38%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,46% και η ΓΕΚ Τέρνα με 2,34% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με την Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% Κι την Alpha Bank, ΔΕΗ, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ και Τιτάνας να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η Coca Cola, Σαράντης, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ με τον ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 15,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 254 χιλιάδες τεμάχια.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,35%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών Μετόχων, με έκδοση 133.920.002 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 1,25 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 2 παλαιές (ΚΟ) μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,90. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 21/7/2021 έως και 3/8/2021 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 21/7/2021 έως και 29/7/2021. Βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση ορίστηκαν ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (15/7/2021): €1,4900 και -30%: στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €1,2630.

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Προκοπίου στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά

Capital Economics: Ισχυρή ανάκαμψη φέτος στην ελληνική οικονομία με +8%

EBRD: Επένδυσε 25,5 εκατ. ευρώ στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα