Χρηματιστήριο: Το sell-off στις αγορές ομολόγων «γκρέμισε» τον Γενικό Δείκτη

Πτωτικά έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την εβδομάδα και τον μήνα με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με πτώση 0,94% και στις 898,06 μονάδες σε μια συνεδρίαση όπου οι πωλητές κυριάρχησαν από την αρχή της ημέρας επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα των Ευρωαγορών και την εκτίναξη του Ελληνικού δεκαετές σε απόδοση άνω του 1,20%.

Παρ’όλη τη σημερινή πίεση που δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών

ο Οκτώβριος ήταν ένας θετικός μήνας για την αγορά με τον Γενικό Δείκτη σε μήνα να σημειώνει κέρδη κατά 3,78%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 3,63%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες κατά 4,92% ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ήταν και αυτός που ξεχώρισε σημειώνοντας κέρδη κατά 6,95%.

Η ανησυχία των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πιθανολογούμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλιμακώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις μετά ειδικά τη σημερινή ανακοίνωση ότι στο πιο υψηλό των τελευταίων 13 ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επιδεινώνοντας τον πονοκέφαλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία υποβαθμίζει σταθερά την αύξηση των τιμών καταναλωτή την τελευταία χρονιά.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε στο 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% ένα μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7%. Το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου είναι το πιο υψηλό από τον Ιούλιο του 2008 και ο πιο γρήγορος ρυθμός από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 23% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό. Αυτή η ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού να ενισχύεται 5,6 μονάδες βάσης, στο -0,09%, του αντίστοιχου γαλλικού να κινείται ανοδικά κατά 7,1 μονάδες βάσης, στο 0,26%, του 10ετούς ιταλικού κατά 11,7 μονάδες βάσης, στο 1,10%, του αντίστοιχου ισπανικού κατά 8,2 μονάδες βάσης, στο 0,59%, ενώ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να ενισχύεται 17,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 1,23% με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις ομολόγων κάτι που συμπαρέσυρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εκτός των Διεθνών πιέσεων οι επενδυτές είχαν σήμερα εστιάσει στην μετοχή της ΔΕΗ μιας και το Δ.Σ. της εισηγμένης πρόκειται να εγκρίνει το εύρος για τον όγκο των νέων μετοχών και για τη τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Το βιβλίο προσφορών μπορεί να ανοίξει και την ερχόμενη Τρίτη, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η επιχείρηση μπορεί να μαζέψει ακόμη και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Όσο για την τιμή που θα οριστεί για την έκδοση, η συμφωνία με τη CVC Capital και τα μέχρι 9 ευρώ αποτελούν έναν «οδηγό» για το που αυτή μπορεί να κινηθεί.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Μυτιληναίος με 1,02% και ΕΛΧΑ με 0,11% ήταν οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο ενώ σε αρνητικό έδαφος Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Jumbo έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Eurobank έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Πειραιώς, Aegean, Coca Cola, Σαράντης, ΕΧΑΕ. ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας να κλείνουν ήπια αρνητικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 104,26 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 36,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Η άνοδος του τζίρου στο τέλος συνδέεται με δύο πακέτα στη Λάμδα, συνολικής αξίας 27,55 εκατομμύρια ευρώ στην τιμή των 7 ευρώ. Επίσης, επιπλέον 1,3 εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν μέσω άλλων δύο πακέτων στη Λάμδα ενδοσυνεδριακά στην τιμή των 7,21 ευρώ και 7,10 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το ακίνητο- «φιλέτο» του Αντώνη Γλου στην Καστέλα

Squid Game: Μετά την τηλεθέαση – ρεκόρ απέκτησε το δικό του κρυπτονόμισμα (vid)

ΔΕΔΔΗΕ: Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, -off, Γενικό Δείκτη,chrimatistirio, -off, geniko deikti